Samsung Galaxy S9 και S9+: Αφοπλίζοντας τον ανταγωνισμό

Ταξιδέψαμε στο Λονδίνο για να δούμε πρώτοι τις νέες ναυαρχίδες της Samsung, λίγες μέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα τους στη Βαρκελώνη, στα πλαίσια του συνεδρίου MWC 2018. Οι εντυπώσεις μας ακολουθούν…

Το London Design Museum επέλεξε η Samsung για να μας δώσει μια… «μυστική» πρόγευση των νέων ηγετών της σειράς S, των S9 και S9+. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε στα χέρια μας τις συσκευές που φιλοδοξούν να αποτελέσουν την φετινή απάντηση στο ερώτημα: «ποιο είναι το κορυφαίο smartphone του πλανήτη αυτή τη στιγμή;». Δίχως τεχνολογικές… «ακροβασίες» και παράτολμες επιλογές, ο κορεάτικος κολοσσός δείχνει να βαδίζει στα σίγουρα φέτος, ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή των S8 και S8+ και εμπλουτίζοντάς την με οτιδήποτε θα μπορούσε να ζητήσει κανείς εν έτει 2018. Η check list με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των υπόλοιπων premium συσκευών συμπληρώθηκε επιτυχώς, σε μια προσπάθεια της Samsung να «αφοπλίσει» τους ανταγωνιστές της από επιχειρήματα, μιας και δύσκολα μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιο τεχνικό χαρακτηριστικό ή λειτουργία που συναντάμε σε άλλη συσκευή και μας έλειψε από την γενναιόδωρη σύνθεση των S9 και S9+. Πολυτάλαντα, ολοκληρωμένα και καθολικά βελτιωμένα, τα smartphones που αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν φέτος τη σειρά S καταθέτουν αρκετά ενδιαφέροντα νέα στοιχεία, δίχως να πέσουν σε παγίδες αμετροέπειας και ανούσιου εντυπωσιασμού, ενώ συγχρόνως διορθώνουν λάθη του παρελθόντος, όπως η θέση του σαρωτή δαχτυλικών αποτυπωμάτων (βρίσκεται πλέον σε πιο «ορθόδοξη» διάταξη, κάτω από την κάμερα στο πίσω μέρος). Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τι καινούριο έχουν να μας προσφέρουν.

Κάμερα… για τα δύσκολα

Οι λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αποτελούσαν ανέκαθεν ένα από τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των Galaxy S. Η Samsung ωστόσο δεν επαναπαύεται στις δάφνες της και επανέρχεται φέτος με ακόμα πιο εντυπωσιακές κάμερες: μια Super Speed Dual Pixel 12MP με OIS στην πίσω πλευρά του S9 και ένα δίδυμο 12MP με διπλό οπτικό σταθεροποιητή και φακούς wide-angle και telephoto στην πλάτη του S9+.

Για πρώτη φορά, τόσο στην κύρια κάμερα του S9 όσο και στην μια εκ των δύο του S9+, συναντάμε τη δυνατότητα μεταβλητού διαφράγματος (f/1.5 και f/2.4). Η επιλογή γίνεται αυτόματα, βάσει των συνθηκών φωτισμού οπότε δεν χρειάζεται να είστε… επαγγελματίας φωτογράφος και να καταφεύγετε σε manual ρυθμίσεις, δίχως αυτό να σημαίνει πως απαγορεύονται οι πειραματισμοί! Το αποτέλεσμα της παραπάνω καινοτομίας οδηγεί σε εξαιρετικά ευκρινείς και εστιασμένες φωτογραφίες όταν υπάρχει ικανοποιητικό φως, αλλά και σε εντυπωσιακά αποτελέσματα όταν ο φωτισμός δεν επαρκεί. Σύμφωνα με την εταιρεία, η σειρά S9 διαθέτει κάμερες που μπορούν να υποδεχτούν έως 28% παραπάνω φως και να αποτυπώσουν φωτογραφίες με έως και 30% λιγότερο «θόρυβο» σε σχέση με τις κάμερες των αντίστοιχων μοντέλων της σειράς S8.

H Samsung «σηκώνει το γάντι» και στην πρόκληση της Motion Eye κάμερα της Sony, ενσωματώνοντας στην φαρέτρα της το όπλο του super slow-motion video, με 960 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε ανάλυση 720p. Έτσι ένα στιγμιότυπο που διαρκεί μόλις 2 δέκατα του δευτερολέπτου μπορεί να «απλωθεί» χρονικά σε 6 ολόκληρα δευτερόλεπτα, προσφέροντας «επικές» διαστάσεις στις λήψεις σας! Και επειδή τα φαινόμενα που αξίζει να τα δούμε σε super slow-motion συνήθως δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε με ακρίβεια 0,2 δευτερολέπτων, η Samsung μας παρέχει ακόμα μια πολύτιμη ευκολία: μπορείτε να ορίσετε ένα πλαίσιο στο κάδρο σας και μόλις ανιχνευθεί κίνηση εντός του, ενεργοποιείται αυτόματα η super slow motion λήψη. Οι σκηνοθετικές σας εμπνεύσεις μπορούν να μετατραπούν σε animated gif προκειμένου να γίνουν… viral ή να πρωταγωνιστήσουν μέχρι και στην οθόνη κλειδώματος του κινητού σας!

Τις selfies σας επιμελείται και στα δύο μοντέλα μια 8MP (f/1.7) στην πρόσοψη, η οποία μάλιστα δίνει «τροφή» και στα AR emoji, τα cartoon avatars που βασίζονται στο πρόσωπό σας και μπορούν να πάρουν 18 διαφορετικές εκφράσεις, να γίνουν animated gif για να τα μοιραστείτε σε κοινωνικά δίκτυα και messaging εφαρμογές.

 

Οπτικοακουστικό… ντελίριο!

Για τις οθόνες των S9 και S9+ δεν χρειάζονται πολλά λόγια, όλοι μας περιμέναμε το τέλειο σε design και επιδόσεις, οπότε η Samsung μας επιβεβαίωσε για ακόμα μια χρονιά. Ευρύχωρη επιφάνεια εργασίας στις 5.8 ίντσες για το S9 και 6.2 ίντσες για το μεγάλο του αδερφάκι, καθηλωτικά χρώματα, ανυπέρβλητο contrast και «εξοστρακισμός» των bezels αποτελούν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά των κυρτών Super AMOLED QHD+ Infinity Displays. To format 18.5:9 επιτρέπει εύκολο κράτημα και χρήση με το ένα χέρι, ενώ ακόμα και το περιβάλλον χρήσης του κινητού περιστρέφεται προκειμένου να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε landscape mode. Εκτός από την όραση, η Samsung θα ικανοποιήσει και την ακοή σας, χάρη στα στερεοφωνικά ηχεία που έχει επιμεληθεί η AKG και τον Dolby Atmos ήχο. Και ναι, υπάρχει και η υποδοχή 3.5mm για τα ακουστικά σας!

 

Ασυμβίβαστη «ιπποδύναμη»

Στην παρουσίαση του Λονδίνου, το πανίσχυρο Exynos 9810 chipset είχε ρόλο… κομπάρσου, γεγονός που αποδεικνύει πόσο ολοκληρωμένες είναι οι φετινές S προτάσεις της Samsung. Γιατί όταν το κατά πολλούς ισχυρότερο chipset του πλανήτη παραχωρεί ευγενικά τη θέση του στις υπόλοιπες τεχνολογικές καινοτομίες, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως μιλάμε για smartphones που έχουν πολλά να καταθέσουν στη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας. Εμείς, παρόλαυτά, δεν θα αφήσουμε τον εργατικό οκταπύρηνο 9810 να κάνει την εξαιρετική δουλειά του ως γνήσιος αφανής ήρωας, μιας και αξίζει να υπογραμμίσουμε κάποιες από τις αρετές του. Στην καρδιά των S9 και S9+, λοιπόν, βρίσκεται ένας octa-core επεξεργαστής, με 4 πυρήνες ειδικά κατασκευασμένους για το 9810 SoC στα 2.7 GHz και άλλους 4 Cortex-A55 χρονισμένους στα 1.7 GHz.

Ευεργετική είναι η επίδραση του 9810 και στην φωτογραφία, καθώς στο chip φιλοξενεί έναν dual-ISP (Image Signal Processor) που υποστηρίζει εξελιγμένους αλγόριθμους βελτίωσης φωτογραφίας όπως demosaic, noise reduction, edge enhancer και face beautification.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το trend της εποχής και ο 9810 με εκτεταμένες deep learning δυνατότητες μπορεί να ανταποκρίνεται σε εξαιρετικά απαιτητικές εργασίες. Κι αν νομίζετε πως ο τομέας του AI (Artificial Intelligence) αφορά μόνο ρομπότ και ερευνητικά κέντρα, η Samsung θα σας πείσει στην πράξη για το αντίθετο. Η ψηφιακή σας βοηθός, η Bixby, ανταποκρίνεται σε κάθε σας επιθυμία, ενώ σημαδεύοντας με την κάμερά σας ένα κείμενο (όπως πχ μια πινακίδα, ένα μενού ή ένα εγχειρίδιο) τα S9 και S9+ μπορούν να σας το μεταφράσουν αυτοστιγμεί, χάρη στη λειτουργία Bixby Vision. Με τη βοήθειά της μάλιστα μπορείτε να βάλετε στο κάδρο της κάμεράς σας τουριστικά αξιοθέατα και να λάβετε σχετικές πληροφορίες ή ακόμα και το επόμενο γεύμα σας προκειμένου να ενημερωθείτε για τις θερμίδες που θα σας προσφέρει!

Από τον πολυδιάστατο Exynos 9810 αξίζει να επισημάνουμε και το καινούριο LTE modem που υποστηρίζει ταχύτητες επιπέδου Cat18, κάτι που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται σε έως 1.2Gbps download και 200Mbps upload, επιδόσεις που θα ζήλευαν ακόμα και τα πιο εξελιγμένα δίκτυα οπτικών ινών!

Στα γραφικά οι παιχνιδομηχανές πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν, καθώς η Mali-G72 MP18 επιβάλλεται στον τομέα της ψυχαγωγίας και του gaming, με 20% βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη γενιά GPU και σαφώς λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Όλα τα παραπάνω βέβαια για τις… προνομιούχες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς σε Κίνα και Αμερική τα επερχόμενα flagships της Samsung θα κυκλοφορήσουν με τον Snapdragon 845 κάτω από το «καπώ», ένα εξίσου εντυπωσιακό chipset που ωστόσο δείχνει να υπολείπεται ελαφρώς βάσει των πρώτων benchmark σε «ιπποδύναμη».

 

Πλεονεκτημάτων συνέχεια

Ενα από τα αξεσουάρ που έκλεψαν την παράσταση στην παρουσίαση του Λονδίνου ήταν το αναβαθμισμένο Samsung DeΧ Pad, ένα dock που συνδέει το S9 με οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι προκειμένου να το μετατρέψει σε έναν πληρέστατο desktop υπολογιστή. Η φετινή πρόταση DeX χωρά σαφώς ευκολότερα στην τσάντα σας ή ακόμα και στην τσέπη σας καθώς είναι επίπεδη, αφήνει διαθέσιμη τη θύρα ακουστικών της συσκευής, ενθαρρύνει τη χρήση της οθόνης του κινητού ως touchpad και μπορεί να παραμετροποιηθεί από το τμήμα IT εταιρειών ώστε να επιτρέπει τη χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών στους υπαλλήλους που αξιοποιούν το dock mode στο γραφείο τους. Αφήνοντας τα αξεσουάρ και περνώντας πάλι στα αδιάβροχα (IP68) κινητά, θετικές εντυπώσεις αποκομίσαμε από την θωράκισή τους και απέναντι σε κακόβουλες τάσεις, τόσο με την πλατφόρμα ασφαλείας Samsung Knox, όσο και με τον συνδυασμό αναγνώρισης προσώπου και ίριδας του ματιού για ξεκλείδωμα της συσκευής, διατηρώντας πάντα διαθέσιμη και την επιλογή της σάρωσης δαχτυλικού αποτυπώματος.

 

Υπερασπίζοντας τα κεκτημένα

Με τα νέα της μοντέλα φέτος η Samsung στοχεύει συνετά, όχι τόσο στους κατόχους των S8 συσκευών, αλλά κυρίως στη βάση των ικανοποιημένων χρηστών των Galaxy S7 και Galaxy S7 Edge, οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα κληθούν να εκσυγχρονίσουν τη συσκευή τους. Αμφότερα τα Galaxy S9 αποτελούν ένα ισχυρότατο δέλεαρ αναβάθμισης για τους φίλους της κορεάτικης εταιρείας, αλλά και για όσους θέλουν να ενταχθούν στην… προνομιούχο οικογένεια της σειράς S, η οποία εδραιώνει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη βιομηχανία των high-end smartphones. Για το τέλος αφήσαμε και την έκπληξη της Samsung σε όσους δεν διστάζουν να ξεχωρίσουν: το νέο Lilac Purple χρώμα!

 

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 5.8 ιντσών κυρτή Super AMOLED QHD+ Infinity Display, 18.5:9 format (S9) | 6.2 ιντσών κυρτή Super AMOLED QHD+ Infinity Display, 18.5:9 format (S9+)

Κάμερες: κύρια Super Speed Dual Pixel 12MP AF sensor με OIS (μεταβλητό διάφραγμα f/1.5 και f/2.4), super slow-motion 960fps και 8MP AF (f/1.7) στην πρόσοψη (S9) | διπλή κύρια κάμερα με Dual OIS, ευρυγώνιος φακός με Super Speed Dual Pixel 12MP AF sensor (μεταβλητό διάφραγμα f/1.5 ή f/2.4) και telephoto με 12MP AF sensor (f/2.4), super slow-motion 960fps, selfie-cam 8MP AF (f/1.7) στην πρόσοψη (S9+)

Chipset: Octa-core Exynos 9810 με 4x custom CPU cores@2.7GHz & 4x Cortex-A55@1.7 GHz, Mali-G72 MP18 GPU

Μνήμη: 4GB RAM (S9) | 6GB RAM (S9+)

Αποθηκευτικός χώρος: εκδόσεις με 64GB ή 256GB (επεκτάσιμα με κάρτα microSD έως 400GB)

Ήχος: Στερεοφωνικά ηχεία AKG, Dolby Atmos, υποδοχή ακουστικών 3.5mm

Συνδεσιμότητα: Bluetooth 5.0, dual band WiFi (ac)

Δίκτυο: Gigabit LTE CAT18

Extras: AR Emoji, Bixby Vision, SmartThings app, Samsung Knox, GPS, Galileo, Glonass, BeiDou, NFC, USB type-C, fingerprint sensor, IP68

Μπαταρία: 3.000mAh (S9) | 3.500mAh (S9+)

Λειτουργικό: Android 8 Oreo

Διαστάσεις: 147,7×68,7×8,5 χιλ. (S9) | 158,1×73,8×8,5 χιλ. (S9+)

Βάρος: 163 γρ (S9) | 189 γρ (S9+)

 

Δείτε την παρουσίαση της σειράς Samsung Galaxy S9 στο συνέδριο MWC στη Βαρκελώνη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...