Άνοδος του mobile banking

Contactless payment in the cafeteria

Οι πληρωμές μέσω φορητών συσκευών αυξάνονται καθώς οι Ευρωπαίοι υιοθετούν νέους τρόπους πληρωμών.

  • Ο αριθμός των Ευρωπαίων που χρησιμοποιούν φορητές συσκευές για πληρωμές έχει τριπλασιαστεί από το 2015 (54% σε σύγκριση με 18%)
  • Ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην υιοθέτηση υπηρεσιών mobile banking παρατηρείται στις ηλικίες 55-64

  Σύμφωνα με έρευνα της Visa του 2016 για τις ψηφιακές πληρωμές, ο αριθμός των καταναλωτών που χρησιμοποίησαν φορητή συσκευή – smartphone, tablet ή wearable – για πληρωμές έχει τριπλασιαστεί. Το 54% των καταναλωτών που πήραν μέρος στην έρευνα, χρησιμοποιούν σε σταθερή βάση μία φορητή συσκευή για πληρωμές, σε σύγκριση με μόλις 18% σε αντίστοιχη περσινή έρευνα.

Η online έρευνα, στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 36.000 καταναλωτές σε 19 χώρες, αποκαλύπτει πως η υιοθέτηση από τους καταναλωτές ψηφιακών μεθόδων  πληρωμών έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους 12 μήνες. Πρίν από ένα χρόνο, το 38% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν φορητή συσκευή για να πληρώσουν για τις καθημερινές τους αγορές και δεν σκόπευαν να κάνουν κάτι τέτοιο. Σήμερα, αυτός ο αριθμός έχει πέσει στο 12%.

 untitled-1-01 untitled-1-02 untitled-1-03

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ;

Παρατηρώντας τις 10 χώρες όπου οι πληρωμές μέσω φορητών συσκευών κυριαρχούν, μπορούμε να τις κατατάξουμε σε δύο κατηγορίες: αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Τουρκία και η Ρουμανία, οι οποίες εκτός από παραδοσιακές μεθόδους πληρωμών υιοθετούν νέες τεχνολογίες, και αναπτυγμένες αγορές – ιδιαίτερα οι Σκανδιναβικές χώρες – που υιοθετούν νέες τεχνολογίες με διαφορετικούς ρυθμούς.

ΑΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ MOBILE BANKING

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το mobile banking αυξάνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Για πρώτη φορά, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους που πήραν μέρος στην έρευνα από βαθμίδες όλων των ηλικιών κάνουν χρήση mobile banking. Ενώ οι millennials παραμένουν η πιο δραστήρια κατηγορία, άλλες ηλικιακές ομάδες προσαρμόζονται επίσης γρήγορα καθώς ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με το 2015 αφορά το ηλικιακό γκρουπ 55-64.

Σε όλη την Ευρώπη, η αύξηση της χρήσης του mobile banking δίνει  τη δυνατότητα σε περισσότερους χρήστες να διαχειριστούν τα έξοδα και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, με το 41% να δηλώνουν ότι ελέγχουν το υπόλοιπο του λογαριασμού τους online ή μέσω κάποιας τραπεζικής εφαρμογής.

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΠΑΦΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Η έρευνα δείχνει ότι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι ανέπαφες πληρωμές είναι πλέον ο κανόνας.

Σε όλη την Ευρώπη, οι χρήστες καρτών ανέπαφων συναλλαγών είναι περισσότερο πρόθυμοι να υιοθετήσουν νέες μεθόδους πληρωμών συγκριτικά με αυτούς που δεν χρησιμοποιούν αντίστοιχες κάρτες. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι χρήστες καρτών ανέπαφων συναλλαγών δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χρήση φορητών συσκευών σαν μέθοδο πληρωμής σε ένα κατάστημα (52% χρήστες καρτών ανέπαφων συναλλαγών σε σύγκριση με 32% με μη χρήστες), για αγορές μέσω εφαρμογών (49% σε σύγκριση με 31%) ή στη χρήση φορητών συσκευών για να πληρώσουν για ένα γεύμα (50% σε σύγκριση με 30%).

Ίσως σας ενδιαφέρουν…