Αγορά smartphone: Οι παγίδες που πρέπει να αποφύγετε!
Ετοιμάζεστε να πραγματοποιήσετε τη δική σας έρευνα αγοράς, προκειμένου να καταλήξετε στην επόμενη συσκευή που θα σας συντροφεύει παντού; Ακολουθούν χρήσιμα tips για να αποφύγετε τις «νάρκες» που σας περιμένουν στα ράφια των καταστημάτων…
Διανύουμε μια εποχή που αρκετά νεοεισερχόμενα στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας brands διεκδικούν το μερίδιό τους από τους κολοσσούς της βιομηχανίας. Κάθε συσκευή αναζητά την πολυπόθητη ειδοποιό διαφορά, το χαρακτηριστικό εκείνο που θα την κάνει να ξεχωρίσει στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού και θα τη διασώσει από την αφάνεια, κάπου ανάμεσα στον… σωρό των εκατοντάδων smartphones που υπάρχουν στο ράφι. Στην αγωνιώδη αυτή προσπάθεια, δεν είναι λίγες οι φορές που η… διαφημιστική προσέγγιση της τεχνολογίας προκαλεί συγχύσεις, παρερμηνείες και ενίοτε παγίδες, στις οποίες πέφτουν αρκετοί καταναλωτές. Αν, λοιπόν, δεν θέλετε να απογοητευθείτε από την αγορά του επόμενου κινητού σας τηλεφώνου, διαβάστε τις γραμμές που ακολουθούν με προσοχή!
Η μάχη των πυρήνων
Μην θεωρείτε αυτονόητο πως ένας οκταπύρηνος επεξεργαστής προσφέρει καλύτερες επιδόσεις από έναν τετραπύρηνο. Συνήθως οι οκταπύρηνοι επεξεργαστές είναι χωρισμένοι σε δύο τετράδες πυρήνων. Η μία τετράδα είναι η ταχύτερη και είναι αυτή που επιστρατεύεται για τις απαιτητικές εφαρμογές, ενώ η δεύτερη είναι πιο αργή, εξοικονομεί ενέργεια και χρησιμοποιείται για τις απλούστερες, συνήθεις λειτουργίες ενός κινητού. Ενα μέτρο αξιολόγησης της ταχύτητας είναι τα GHz που είναι χρονισμένοι οι πυρήνες, όσο πιο πολλά τόσο πιο γρήγοροι είναι. Αυτό σημαίνει πως ένας τετραπύρηνος επεξεργαστής χρονισμένος στα 2.4GHz μπορεί να προσφέρει υψηλότερες επιδόσεις από έναν οκταπύρηνο, χρονισμένο στα 1.8GHz για τη μια τετράδα πυρήνων και στα 1.0GHz για την άλλη, καθώς όποια και να επιστρατευτεί, υπολείπεται αισθητά. Επίσης, λάβετε υπόψη σας και τη γενιά της GPU που επιμελείται τα γραφικά, ιδιαιτέρως αν είστε φανατικοί gamers.
Ουκ εν τω πολλώ… Megapixel το ευ
Η εποχή που μια κάμερα χαρακτηριζόταν αποκλειστικά από τον αριθμό των Megapixel της έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα Megapixel ορίζουν τη μέγιστη ανάλυση της φωτογραφίας, το πόσο λεπτομερής δηλαδή θα είναι ο ψηφιακός μας καμβάς. Το τι θα αποτυπωθεί πάνω του, ωστόσο, είναι το πραγματικό ζητούμενο. Τι νόημα έχει άλλωστε μια θολή λήψη, αποτυπωμένη σε 5120×3840 pixels (αντιστοιχεί σε 20MP); Για το λόγο αυτό, δώστε βάρος σε δυνατότητες autofocus που εξασφαλίζουν ταχύτατη εστίαση και αποτελεσματική παρακολούθηση ταχύτατα κινούμενων αντικειμένων, καθώς και στο flash που παρέχεται. Δείτε δείγματα φωτογραφιών σε χαμηλό φωτισμό και αξιολογήστε επιπρόσθετα «καλούδια», όπως π.χ. λειτουργίες super slow motion. Τέλος, συσκευές που ενσωματώνουν σύστημα διπλών φακών σίγουρα έχουν πολλά παραπάνω να δώσουν από ένα… τσουβάλι megapixel, δίχως αυτό να σημαίνει, βέβαια, πως δεν υπάρχουν κάμερες ενός φακού που έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η λήψη ευκρινέστατων βίντεο. Αν πάλι αποζητάτε το περιβόητο «bokeh» εφέ, για πορτρέτα με εστίαση στο πρόσωπο και θολό φόντο, τότε θα χρειαστείτε φακό με μεγάλο διάφραγμα, γεγονός που σημαίνει πως ο παρονομαστής στο κλάσμα f/ πρέπει να είναι ο μικρότερος δυνατός (π.χ. το 1.8 στο f/1.8 σημαίνει μεγαλύτερο διάφραγμα από το αντίστοιχο f/2.0).
Μπαταρία και αυτονομία
Σίγουρα μια μπαταρία 4.000mAh μπορεί να προσφέρει περισσότερη ενέργεια από μια μπαταρία 3.000mAh. Συνεπάγεται όμως αυτό αυτομάτως και αυξημένη αυτονομία; Οχι απαραίτητα, καθώς ένα έξυπνα σχεδιασμένο κινητό που φέρει μια μπαταρία της τάξεως π.χ. των 3.000mAh μπορεί να είναι λιγότερο ενεργοβόρο. Μια ποιοτική οθόνη, ένας επεξεργαστής τελευταίας γενιάς, που εξασφαλίζει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ή ακόμα και λογισμικό που φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία της συσκευής είναι μερικές από τις παραμέτρους που τοποθετούν το δικό τους λιθαράκι στην εξασφάλιση περισσότερης αυτονομίας από την πρίζα. Και επειδή αργά ή γρήγορα, το κινητό σας θα χρειαστεί φόρτιση, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας και πόσο γρήγορα πραγματοποιείται μια επαναφόρτιση. Οι νέες τεχνολογίες υπερταχείας φόρτισης θα σας αφήσουν έκπληκτους!
Πότε πραγματικά επαρκεί ο αποθηκευτικός χώρος;
Συχνά η υποδοχή για κάρτες microSD μας κάνει να εφησυχάζουμε για τον ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο στο επόμενό μας smartphone. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αξιολογήσουμε τα δεδομένα που συνήθως αποθηκεύουμε στο κινητό μας. Αν θέλουμε να φιλοξενήσουμε αναρίθμητα αρχεία ήχου, εικόνας ή βίντεο, η κάρτα microSD θα κάνει μια χαρά τη δουλειά της. Αντιθέτως, αν θέλουμε να έχουμε εγκατεστημένες απειράριθμες εφαρμογές και games που το καθένα από μόνο του καταλαμβάνει 1-2 gigabyte, τότε θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως ακόμα και όταν δίδεται η ελευθερία μεταφοράς μιας εφαρμογής στην κάρτα μνήμης, τμήμα της παραμένει στον κυρίως αποθηκευτικό μας χώρο, ο οποίος προφανώς είναι και ταχύτερα προσπελάσιμος από τον αντίστοιχο της κάρτας microSD. Και μην ξεχνάτε το εξής: όταν μια συσκευή αναφέρει στα χαρακτηριστικά της αποθηκευτικό χώρο 16GB, αυτό δεν σημαίνει πως έχετε 16GB ελεύθερα προς αξιοποίηση. Αρκετά από αυτά (της τάξεως των 4 ή και 5GB) έχουν ήδη αφιερωθεί στο εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα, καθώς και στις προεγκατεστημένες εφαρμογές ή προσαρμοσμένο γραφικό περιβάλλον του κατασκευαστή ή του παρόχου.
Προσοχή στη μνήμη RAM
Μπορεί η λέξη gigabyte (GB) να έχει ταυτιστεί με τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής, ωστόσο μην παραμελήσετε να λάβετε υπόψη σας στην έρευνα αγοράς σας και τα gigabyte της μνήμης RAM, καθώς αυτά είναι που εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία ενός smartphone. Εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά σας, σας συνιστούμε να αποφύγετε οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει λιγότερα από 2GB RAM, ειδικά αν σκοπεύετε να έχετε μονίμως ενεργές 3-4 εφαρμογές social media!