Αντίο Steve…

Στις 5/10/2011 και σε ηλικία 56 ετών απεβίωσε ο εμβληματικός ηγέτης της Apple, ο άνθρωπος που έδειξε στον κόσμο πως τεχνολογία, τέχνη και καινοτομία μπορούν να μετουσιωθούν σε ένα καταναλωτικό προϊόν.

Οραματιστής, ριψοκίνδυνος, εκρηκτικός, καινοτόμος, δημιουργικός, οξύθυμος, ιδιοφυής… μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που έχουν αποδοθεί σε έναν από τους  σημαντικότερους ανθρώπους στο χώρο της τεχνολογίας. Ο Steve Jobs άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την τεχνολογία. Αντί να προσπαθήσει να διδάξει στους ανθρώπους το πώς λειτουργούν οι μηχανές, έμαθε στις μηχανές πως σκέφτονται οι άνθρωποι. Αντί να μετρά τα προϊόντα του σε GHz και ΜΒ, ανέδειξε παραμέτρους όπως η υψηλή αισθητική και η ευχάριστη εμπειρία χρήσης…

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Apple είχε γνωστοποιήσει με ανακοίνωση του τον Ιανουάριο του 2009 τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο από το 2008. Δοσμένος ψυχή τε και σώματι στην εταιρεία που ίδρυσε το 1976 μαζί με τους Steve Wozniak και Ronald Wayne, ήταν «μάχιμος» ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της υγείας του. Λίγους μήνες πριν, τον Ιούνιο  του 2011, παρουσίασε το iOS 5, το OSX Lion και το iCloud, ενώ η τελευταία του δημόσια εμφάνιση έγινε λίγες μέρες μετά σε διοικητικό συμβούλιο της Apple όπου αποκάλυψε τα πλάνα του επιβλητικού νέου campus της εταιρείας. Στις 24 Αυγούστου ο Jobs ανακοίνωσε την οριστική παραίτηση του από την προεδρία της Apple, χρίζοντας ταυτόχρονα ως αντικαταστάτη του τον Tim Cook.

Η πορεία του

O Steve Jobs δημιούργησε την Apple μαζί με τους Steve Wozniak και Ronald Wayne τον Απρίλιο του 1976. Το 1983, ο Jobs δελέασε τον John Sculley να εγκαταλείψει την ηγετική του θέση στην Pepsi-Cola για να αναλάβει το ρόλο του CEO στην Apple με την ιστορική του φράση: «Θες να πουλάς νερό με ζάχαρη για το υπόλοιπο της ζωής σου ή θες να έρθεις μαζί μου και να αλλάξουμε τον κόσμο;». Το μόνο  που άλλαξε ωστόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Sculley ήταν… ο Jobs! Έπειτα από ένα μπαράζ έντονων συγκρούσεων, ο Steve Jobs οδηγήθηκε σε αναγκαστική παραίτηση από τον Sculley. Όπως δήλωσε μετέπειτα ο ίδιος ο Jobs, ήταν η στιγμή που του άλλαξε τη ζωή και ότι καλύτερο μπορούσε να του συμβεί τότε. Από τις δάφνες της επιτυχίας, ξαφνικά ξανάγινε «πρωτάρης» επιχειρηματίας με το μονοπάτι της καινοτομίας και της δημιουργικότητας να γίνεται για ακόμα μια φορά στη ζωή του μονόδρομος. Ίδρυσε την NeXT Computer, μια εταιρεία παραγωγής workstations με εμμονή στην αισθητική τελειότητα και μετέπειτα (1986) εξαγόρασε το τμήμα comuter graphics της Lucasfilms «The Graphics Group», το οποίο και στη συνέχεια μετονόμασε σε Pixar. Η Pixar έγινε διάσημη με την προβολή του Toy Story στις κινηματογραφικές αίθουσες, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Jobs απέκτησαν περισσότερα μηδενικά και το 1996 ήρθε η στιγμή για την μεγάλη επιστροφή: η Apple εξαγόρασε την NeXT έναντι $429 εκατ. και Steve Jobs επανήλθε θριαμβευτικά στην εταιρεία που συνίδρυσε ως μεγαλομέτοχος. Η εποχή των iPod ξεκινά το 2001 και «ανασταίνει» την προβληματική έως τότε Apple, ενώ εμπνεύσεις όπως το ηλεκτρονικό κατάστημα μουσικής iTunes, το iMac και λίγο αργότερα το iPhone καθιερώνουν εκ νέου την εταιρεία ως πρωτοπόρο στον χώρο της τεχνολογίας. Η αγορά της ταμπλέτας αποκτά υπόσταση με το iPad και οι ατέλειωτες ουρές μπροστά από καταστήματα είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται συνειρμικά στο μυαλό όταν ακούει  κανείς για κάποιο νέο λανσάρισμα προϊόντος της Apple.  Δυστυχώς, η πρόσφατη ανακοίνωση του iPhone 4S στις 4/10 στο Palo Alto, η πρώτη παρουσίαση που έκανε μόνος του ο διάδοχός του Jobs, Tim Cook, έμελε να είναι και η τελευταία που παρακολούθησε ο χαρισματικός ηγέτης της Apple ή iCEO όπως χαριτολογώντας ήθελε να τον αποκαλούν…

Η ανακοίνωση της Apple

«Η Apple έχασε έναν οραματιστή και μια δημιουργική ιδιοφυΐα και ο κόσμος έχασε έναν εκπληκτικό άνθρωπο. Όσοι από εμάς ήταν αρκετά τυχεροί να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με τον Steve χάσαμε έναν αγαπημένο φίλο και εμπνευσμένο μέντορα. Ο Steve αφήνει πίσω του μια εταιρεία που μόνο αυτός θα μπορούσε να είχε χτίσει και το πνεύμα του θα παραμείνει για πάντα το θεμέλιο της Apple».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...