Η ιστορία του Android
Στον κόσμο της τεχνολογίας, όπου τα αμύθητα ποσά και οι τεχνολογικές καινοτομίες διαδέχονται η μία την άλλη με ταχύτατους ρυθμούς, οι κολοσσοί διαρκώς μάχονται μεταξύ τους: Apple vs Microsoft, Google vs Apple vs Samsung, και πάει λέγοντας. Άλλος κερδίζει, άλλος χάνει. Και το έπαθλο; …Ο χρήστης!
Πώς θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε αλλιώς το γεγονός ότι ο εμπνευστής και δημιουργός του Android, του λειτουργικού συστήματος για κινητά τηλέφωνα που βασίζεται στον πυρήνα του Linux, που έχει τη σφραγίδα της Google, έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά του βήματα στην Apple;
Η ιστορία
Τα πράγματα ξεκίνησαν όταν ο ευφυής Andy Rubin θέλησε την Άνοιξη του 2005 να χρησιμοποιήσει την Google ως κατ’ εξοχήν μηχανή αναζήτησης για το T-Mobile Sidekick, μια φερέλπιδα συσκευή κινητού, την οποία είχε αναπτύξει με την ομάδα συνεργατών του. Εν συνεχεία, ζήτησε να συναντηθεί με τον Larry Page, ο οποίος είναι ο ένας από τους δύο ιδρυτές της Google. Σε αυτήν τη συνάντηση ο Rubin παρουσίασε το Android ως ένα εν δυνάμει παγκόσμιο ανοικτό λειτουργικό σύστημα που θα άλλαζε για πάντα τον τρόπο που διαντιδρούνε οι χρήστες με το κινητό σας, τονίζοντας, ταυτόχρονα, τη σταθερή υπεροχή που παρατηρείται στις συνήθειες του αγοραστικού κοινού των κινητών τηλεφώνων, σε αντιδιαστολή με τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Την ίδια στιγμή, ο Page δεν ήθελε να γίνει απλώς ο υποστηρικτής του Android, ήθελε να γίνει ο ιδιοκτήτης του. Ο Andy… βρήκε «την καλή», την ώρα που ένας ισχυρός παίκτης εμφανίστηκε στο προσκήνιο και έθεσε έτσι τους όρους του ανταγωνισμού σε άλλο επίπεδο. Ο καινούργιος «παίκτης» δεν είναι άλλος από εκείνον που τελικά λάνσαρε το καλοκαίρι του 2005, το iPhone της Apple.
Ο επιχειρηματικός-τεχνολογικός κόσμος περίμενε πως η Google θα απαντούσε με ένα gPhone, αλλά αυτό δεν έγινε, διότι έγινε κάτι άλλο, πολύ σημαντικότερο. Το Φθινόπωρο του 2005 ανακοινώνεται ότι 34 εταιρίες, όπως η Texas Instruments, η Intel, η T-Mobile και η Sprint Nextel, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Google για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανοιχτού κώδικα που θα έχει ενσωματωμένο το λογισμικό Linux και θα εκπροσωπείται από μια νέα συστάδα εταιριών που θα καλείται Open Handset Alliance.
Στο χορό δεν άργησαν να μπουν και άλλες εταιρείες, όπως η HTC, η Motorola και η LG, ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να δώσουν προς πώληση στην αγορά smartphones με λειτουργικό σύστημα Android σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, με τα οποία θα μπορεί να έχει ο χρήστης να ενσωματώνει στο κινητό του πλήθος εφαρμογών.
Τι πρέπει να ξέρω για το Android
Το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα που ενσωματώνεται σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, τα οποία διαθέτουν οθόνη αφής, τρέχουν τον πυρήνα (kernel) του λειτουργικού Linux και ακόμη, επιτρέπει στους κατασκευαστές λογισμικού να συνθέτουν κώδικα με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Java, ελέγχοντας τη συσκευή μέσω βιβλιοθηκών λογισμικού της Google.
Συσκευές με Android υπάρχουν πλέον πάρα πολλές, η καθεμία με διαφορετικά χαρακτηριστικά και από διάφορες κατασκευάστριες εταιρίες: η LG, Samsung, HTC, Sony Ericsson, Motorola, είναι μερικές από τις εταιρίες που χρησιμοποιούν το λειτουργικό Android για τα smartphones τους.
Το πολύ θετικό με τις συσκευές Android είναι ότι είναι αφενός multimedia (σας δίνουν τη δυνατότητα να αναπαράγετε πολλαπλά μέσα) και multitasking (δίνουν τη δυνατότητα εκτέλεσης πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα, π.χ. ακούτε τραγούδια ενώ σερφάρετε στο ίντερνετ και ταυτόχρονα απαντάτε σε ένα SMS χωρίς να κλείσετε καμία εφαρμογή ή να χάσετε τη σελίδα που επισκεφτήκατε).
Το web browsing στο Android είναι ταχύτατο, υποστηρίζεται από flash και υπάρχουν πολλοί browsers για να καλύψουν και τους πλέον απαιτητικούς.
Ανεξάρτητα από το κόστος, όλες οι συσκευές Android διαθέτουν GPS και Wi-fi, δικαιώνοντας έτσι το βασικό λόγο δημιουργίας του εν λόγω λειτουργικού συστήματος που δεν είναι άλλος παρά η ανεμπόδιστη και εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε συνδυασμό με ένα πλήθος εφαρμογών (apps), όπως χάρτες, αναζήτηση, chat και e–mail, που πραγματικά επιτρέπουν στο χρήστη να μένει διαρκώς δικτυωμένος και ενημερωμένος.
Βασικό χαρακτηριστικό του Android, επίσης, είναι η πληθώρα εφαρμογών που διατηρούν τη συνεχή σύνδεση με Facebook, MySpace, Twitter και δεκάδες άλλες υπηρεσίες social networking. Ακόμη, το Android σας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε widgets, δηλαδή εικονίδια για την ταχύτερη πρόσβαση στα προγράμματα, τα οποία τοποθετούνται στη home screen του κινητού (launcher).
Επιπλέον η notification bar είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς με ένα απλό drag βλέπετε όλες τις ειδοποιήσεις για τη συσκευή σας, αλλά και τα προγράμματα (applications) που έχετε εγκαταστήσει.
Όσον αφορά το hardware, οι διπύρηνοι επεξεργαστές και οι διακεκριμένες GPU είναι πλέον γεγονός, ενώ αναμένουμε και επεξεργαστές τεσσάρων πυρήνων, καθώς αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί από την Nvidia με τον επεξεργαστή Kal – El ο οποίος μάλιστα θα περιέχει και έναν πέμπτο –stealth– πυρήνα.
Android Market
Το Android Market, είναι ένα online κατάστημα της Google, προσφέρει σε κάθε χρήστη εφαρμογές για το κινητό τους που είναι συμβατό με το λειτουργικό της Google. Το συντριπτικό ποσοστό των εφαρμογών είναι δωρεάν ενώ πλέον οι πληρωμένες εφαρμογές είναι διαθέσιμες και στο ελληνικό κοινό.
Εκδόσεις Android
Το Android που κυκλοφορεί διάφορες εκδόσεις με ονομασίες που σου ανοίγουν την όρεξη για… νέα χαρακτηριστικά, όπως τα παλαιότερα CupCake (1.5), Donut (1.6), Éclair (2.0, 2.1), GingerBread (2.3) αλλά και FroYo (2.2) Honeycomb (3.0) που υλοποιείται σε ταμπλέτες ενώ υπάρχουν πλέον και οι εκδόσεις Honeycomb (3.1) και Honeycomb (3.2). Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε και την επερχόμενη έκδοση Ice Cream Sandwich η οποία θα είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβρη.
Από την «παρθενική» έκδοση Android 1.0, η οποία κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2008, μέχρι την αμέσως επόμενη, 1.1 που παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο του 2009, χρειάστηκε ένας χρόνος για να γίνει η έκρηξη των καινοτόμων εκδόσεων και των σημαντικών αλλαγών που επέφεραν για τον χρήστη.
Το πρώτο smartphone που «έτρεξε» Android είναι το T-Mobile G1 κατασκευασμένο από την HTC με οθόνη αφής TFT–LCD 3,2”, full qwerty πληκτρολόγιο, πρόσβαση σε Gmail, YouTube, Google maps, Google talk, Google calendar, κάμερα 3,2MP με αυτόματη εστίαση και κάρτα μνήμης micro SD.
Μερικές από τις χαρακτηριστικές αλλαγές των εκδόσεων που ακολούθησαν και οι εκπρόσωποί τους:
Η έκδοση 1.5 (CupCake) σας δίνει τη δυνατότητα για ανέβασμα βίντεο στο YouTube και εικόνων στο Picasa απευθείας από την κινητή σας συσκευή, για αυτόματη σύνδεση ακουστικών headset σε συγκεκριμένη απόσταση, ενώ περιλαμβάνει εικονικό πληκτρολόγιο με πρόβλεψη λέξεων και νέα widgets για την αρχική οθόνη. Επίσης, το CupCake (1.5) «τρέχει» το HTC Hero με οθόνη αφής TFT-LCD, 3,2”, ανάλυσης 320x480p (HVGA). Διαθέτει κάμερα 5MP με αυτόματη εστίαση και κάρτα μνήμης micro SD.
Με το Donut (1.6) δίνεται έμφαση στη φωνητική αναζήτηση αλλά και στην αναζήτηση από την αρχική οθόνη με bookmarks, ιστορικό, επαφές κ.ά., ενώ υποστηρίζονται και οθόνες αναλύσεων WVGA. Αυτό το έχει το LG GT 540, το οποίο επιπλέον διαθέτει qwerty πληκτρολόγιο για γρήγορη αποστολή SMS, προσφέρει ευκολία στην εύρεση των επαφών, ενώ διαθέτει 3G και Wi-Fi για να είστε δια-δικτυωμένοι όπου και να βρίσκεστε. Επίσης, το Sony Ericsson X10 με επεξεργαστή Snapdragon 1GHz της Qualcomm και οθόνη αφής 4”, 854x480pixels. Στην πίσω όψη βρίσκεται η κάμερα 8,1MP και το LED Flash κάτω ακριβώς από τον φακό της.
Οι επόμενες επίσης γλυκές εκδόσεις, είναι οι Éclair (2.0, 2.1) που προχωρούν ακόμη πιο μπροστά, διαθέτοντας νέο browser UI, υποστήριξη HTML5, Google Maps 3.1.2, ενσωματωμένη υποστήριξη για flash στην κάμερα, ψηφιακό ζουμ, δυνατότητα αντίληψης multi-touch, βελτιωμένο εικονικό πληκτρολόγιο, bluetooth 2.1 και live wallpapers. Tο Motorola Milestone -η ευρωπαϊκή εκδοχή του Motorola Droid- είναι ένας ακόμη εκπρόσωπος της έκδοσης 2.0 (Éclair), με επεξεργαστή Arm Cortex A8 550MHz. Ο σχεδιασμός του είναι slide με πλήρες qwerty πληκτρολόγιο και οθόνη αφής 3,7”, ανάλυσης 480×854p. Το Samsung Galaxy S, με οθόνη αφής 4.0″ Super AMOLED «τρέχει» Android 2.1 (Éclair). Mε επεξεργαστή 1GHz, εσωτερική μνήμη 8GB, Wi-Fi και bluetooth 3.0, δίνει την ταχύτητα, το χώρο και τις απαιτούμενες δυνατότητες σύνδεσης. Επίσης, το HTC Wildfire με οθόνη αφής 3,2″ QVGA, το οποίο υποστηρίζει Adobe flash για άνετη πλοήγηση στο ίντερνετ και online βίντεο και παιχνίδια. Διαθέτει κάμερα στα 5ΜP με αυτόματη εστίαση και LED φλας.
H έκδοση 2.2 (FroYo-Frozen Yogurt) αναβάθμισε αισθητά την ταχύτητα του OS, αλλά και τη γενικότερη απόδοση, διαθέτει Market με δυνατότητα αυτόματων updates, επιλογή εγκατάστασης εφαρμογών στην κάρτα μνήμης, υποστήριξη Adobe flash 10.1 ενώ ενσωματώνει τον Chrome V8 JavaScript στα browsers applications. Στη FroYo βρίσκουμε και τη δυνατότητα χρήσης της συσκευής για διαμοιρασμό ίντερνετ μέσω Wi-Fi σε άλλες συσκευές (tethering). Το LG Optimus 2x διαθέτει οθόνη αφής 4″, λειτουργικό Android Froyo και διπύρηνο επεξεργαστή Nvidia Tegra 2. Mε ισχυρή κάμερα 8MP, δυνατότητα εγγραφής και αναπαραγωγής βίντεο full HD και συνδεσιμότητα HDMI και DLNA. Το HTC Desire Z με Android Froyo και οθόνη αφής 3,7″, ανάλυσης WVGA (480x800p), συρόμενο Qwerty πληκτρολόγιο για γρήγορα e-mail, 5MP κάμερα και δέκτη GPS. Χάρη στον ενσωματωμένο Adobe Flash Player, προβάλλει κάθε ιστοσελίδα.
Η GingerBread (2.3), που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2010, υποστηρίζει πλέον πολύ μεγάλα μεγέθη οθονών και αναλύσεων, διαθέτει προεγκατεστημένη υποστήριξη για τηλεφωνικές κλήσεις μέσω ίντερνετ (VoIP), επανασχεδιασμένο multi-touch πληκτρολόγιο, λειτουργίες copy-paste σε όλο το λειτουργικό, download manager για κατέβασμα μεγάλων αρχείων, καθώς και προεγκατεστημένη υποστήριξη για πολλαπλές κάμερες. Το Sony Xperia Play, συσκευή προσανατολισμένη στο gaming, «τρέχει» GingerBread (2.3) με επεξεργαστή Scorpion ARM7 και ταχύτητα στα 1GHz. Η οθόνη του είναι 4 ιντσών με ανάλυση 480x854p και η εσωτερική του μνήμη 400MB. Ακόμη τα HTC Cha Cha και HTC Salsa με GingerBread (2.3) ενσωματώνουν ένα εξειδικευμένο Facebook πλήκτρο, για πρόσβαση με ένα άγγιγμα, στην υπηρεσία του Facebook μέσα από την εμπειρία HTC Sense.
Και φτάνουμε στην πλέον πρόσφατη έκδοση, τη Honeycomb (3.0), μόνο για tablets. Διαθέτει ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον με αρκετά 3D στοιχεία, καλύτερο web browser με tabs και ανανεωμένο εικονικό πληκτρολόγιο, βελτιστοποιημένη εφαρμογή για ανάγνωση Google e-books, ειδική έκδοση του Gmail για tablets, δυνατότητα βιντεοκλήσεων μέσω εφαρμογής Google Talk και ανανεωμένη έκδοση Google Maps.
Η έκδοση Honeycomb (3.1) προσέθεσε την επιλογή να μεταφέρεται περιεχόμενο απευθείας από συσκευές USB, ενώ τέλος η έκδοση 3.2 προσέθεσε διάφορες δυνατότητες και ευκολίες για χρήστες και developers όπως τη μεταφορά αρχείων από κάρτες SD και δυνατότητα Zoom to Fill. Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν αρκετές ταμπλέτες που τρέχουν Android Honeycomb όπως το Motorola Xoom, το Samsung Galaxy Tab 10.1, το επερχόμενο tablet της Sony, Sony Tablet S, το Asus Eee Pad Trasformer και το Toshiba AT200 το οποίο μάλιστα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία έκδοση του Android Honeycomb 3.2.