Εφαρμογές που κρύβουν κινδύνους

Η εταιρεία ασφαλείας Juniper, πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα αναλύοντας 1,85 εκατ. εφαρμογές για smartphones και tablets και τα αποτελέσματα είναι μάλλον ανησυχητικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας το malware σε φορητές συσκευές αυξήθηκε κατά 614%. Από αυτά ένα 73% αφορά FakeInstallers ή SMS trojans, τα οποία εμφανίζονται ως αθώες εφαρμογές ενώ στην πραγματικότητα περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.

Συνολικά, 267.259 mobile εφαρμογές κρύβουν κακόβουλο λογισμικό που είτε ενεργοποιεί SMS trojans, είτε εκμεταλλεύεται κενά ασφαλείας ή ακόμα χειρότερα υποκλέπτει προσωπικά δεδομένα. Από αυτές το 92% είναι εφαρμογές για Android φιλοξενούμενες σε περισσότερα από 500 ανεπίσημα app stores σε όλο τον κόσμο. Στο Google Play οι περισσότερες εφαρμογές είναι ασφαλείς, συνεπώς οι χρήστες που κατεβάζουν μόνο από εκεί δεν συντρέχουν σοβαρό λόγο ανησυχίας.

Αντίθετα, ο αριθμός malware που εντοπίστηκε σε iOS εφαρμογές ήταν πολύ μικρότερος εξαιτίας του αυστηρού ελέγχου που ασκεί η Apple σε καθεμία από αυτές πριν εισέλθει στο κατάστημά της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...