Η Nokia ηγείται στα Global Rankings σχετικά με την αναβάθμιση λογισμικού και ασφάλειας των smartphones

Σχεδόν το 96% των smartphones της Nokia, που πωλήθηκαν από το τρίτο τρίμηνο του 2018, «τρέχει» ήδη το AndroidPie ή έχει ήδη ανακοινωθεί ενημέρωση τους σε Android Pie, καθιστώντας το, το ταχύτερο brand που κατάφερε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τα ευρήματα του τελευταίου whitepaperτης Counterpoint Research με τίτλο: Software and Security Updates: The Missing Link for Smartphones.

Πιστεύουμε ότι οι κατασκευαστές συσκευών πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την παροχή τακτικών ενημερώσεων λογισμικού και ασφάλειας στους χρήστες τους. Εκτός από τη Nokia και τη Lenovo, η απόδοση άλλων κατασκευαστών συσκευών ήταν χαμηλή. Οι καταναλωτέςέχουν αρχίσει να κρατούν τα smartphone τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, ξοδεύουν λίγα περισσότερα χρήματα όταν αντικαθιστούν τις συσκευές τους. Ο μέσος χρόνος που οι καταναλωτές διατηρούν ένα flagship smartphone προτού αγοράσουν μια νέα συσκευή αυξάνεται σταδιακά. Σε αγορές τόσο διαφορετικές όσο η Κίνα, η Ευρώπηκαι οι ΗΠΑ, αυτός ο χρόνος πλησιάζει τους 30 μήνες. Είναι σαφές ότι η ταχεία αναβάθμιση του λογισμικού και της ασφάλειας είναι σημαντική ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν καλές επιδόσεις και να έχουν ασφάλεια καθ’ όλη τη διάρκεια που έχουν στην κατοχή τους τη συσκευή. Οι κατασκευαστές που δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυτό κατά τον προγραμματισμό των χρονοδιαγραμμάτων για την παροχή υποστήριξης στις συσκευές τους με ενημερώσεις, δυνητικά απογοητεύουν τους πελάτες τους.

Επισημαίνοντας τα ευρήματα του whitepaper, ο Peter Richardson, Research Directorσημείωσε: «Το λειτουργικό σύστημα και οι ενημερώσεις ασφαλείας αποτελούν μια πτυχή των Android smartphones που λαμβάνουν σχετικά λίγη προσοχή. Από την εμπειρία μας στην έρευνα της βιομηχανίας, έχουμε δει λίγα brands που επικεντρώνονται σε αυτό. Και ίσως επειδή οι κατασκευαστές δεν μιλούν για αυτό, η επίγνωση των καταναλωτών είναι επίσης χαμηλή. Δεν εμφανίζεται ανάμεσα στα δέκα χαρακτηριστικά για τα οποία οι καταναλωτές λένε ότι νοιάζονται περισσότερο στην έρευνά μας».

«Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι οι κορυφαίοι κατασκευαστές αφιερώνουν λίγη προσπάθεια σε τακτικές ενημερώσεις στο λειτουργικό σύστημακαι την ασφάλεια των συσκευών, παρά το γεγονός ότι αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για τη συνεχή ασφαλή απόδοση του smartphone. Πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά, όπως η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ο επεξεργαστής, η κάμερακαι η μνήμη, συνδέονται με την απόδοση του λειτουργικού συστήματος. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντική για τη συνολική εμπειρία του καταναλωτή και είναι πιθανό να γίνει ευρύτερα αναγνωρισμένη ως τέτοια», πρόσθεσε ο Richardson.

Πίνακας 1: Μερίδιο έκδοσης Android για τους 10 μεγαλύτερους κατασκευαστές

pastedGraphic.png

Πηγή: Counterpoint Research White Paper: “Software and Security Updates:  The Missing Link for Smartphones”

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις των smartphone brands, ο Tarun Pathak, Associate Directorτόνισε: «Μεταξύ των κορυφαίων 10 κατασκευαστών smartphone, σχεδόν το 96% των smartphones της Nokia που πωλήθηκαν από το τρίτο τρίμηνο του 2018, «τρέχουν» ήδη Android Pie ή έχει ήδη ανακοινωθεί ενημέρωση τους σε Android Pie. Τη Nokia ακολουθούν στενά Η Samsungμε 89% και η Xiaomiμε 84%. Η Xiaomi είναι καλή για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της που ανήκουν στη μεσαία τιμολογιακή γκάμα θα λανσαριστούν με την τελευταία έκδοση του Android».

Ο Pathak πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην έκδοση ενημερώσεων λογισμικού. Ωστόσο, μερικά brands καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για να μειώσουν την χρονική καθυστέρηση από την κυκλοφορία της τελευταίας έκδοσης Android μέχρι την εγκατάστασή του  σε όλα τα smartphones τους. Μόνο μερικά brands δεσμεύονται στο να καταστήσουν γεγονός ότι τα smartphone τους «τρέχουν» πάντα την πιο πρόσφατη έκδοση. Η Nokia είναι το brand με την ταχύτερη εφαρμογή των τελευταίων ενημερώσεων λογισμικού στα smartphones της, καθώς καλύπτει το 94% της γκάμας της στη διάρκεια ενός έτους από την κυκλοφορία της τελευταίας έκδοσης Android».

Πίνακας 2: Ο χρόνος που απαιτείται από τους 10 καλύτερους κατασκευαστές για να αναβαθμίσουν τη γκάμα τους στην τελευταία έκδοση Android

pastedGraphic_1.png

Πηγή: Counterpoint Research White Paper: “Software and Security Updates:  The Missing Link for Smartphones”

Σύμφωνα με τον Abhilash Kumar,Research Analyst: «Οι συσκευές υψηλού κόστους  ενημερώνονται συχνά πρώτα, αλλά το να «τρέχεις» το πιο πρόσφατο λογισμικό είναι εξίσου σημαντικό για τις συσκευές μεσαίου και χαμηλού κόστους όσο και για τις flagship συσκευές. Ως εκ τούτου, εξετάσαμε την απόδοση των κατασκευαστών κατά την ενημέρωση του λογισμικού σε όλες τις βαθμίδες τιμών. Με αυτήν την ανάλυση, η Nokia ξεχωρίζει και πάλι, καθώς το brand είναι πιθανότερο να αναβαθμίσει γρήγορα ολόκληρη τη γκάμα της. Η Xiaomi και η Lenovo κατέχουν επίσης υψηλή θέση σε αυτή τη μέτρηση. Μάρκες όπως η Alcatel και η Tecnoείναι από τις τελευταίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα brands έχουν ευρεία γκάμα, κυρίως στο κομμάτι κάτω των US $200, και ο κύκλος ζωής των μοντέλων τους τείνει να είναι σύντομος. Τα προϊόντα τους συχνά, από την έναρξη μέχρι το τέλος, έχουν μόλις έξι μήνες ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μικρότερο κίνητρο να παρέχουν μακροπρόθεσμες ενημερώσεις».

Το πλήρες και εις βάθος whitepaper με τίτλο: «Software and Security Updates: The Missing Link for Smartphones» είναι διαθέσιμο για να το κατεβάσετε εδώ 

Σχετικά θέματα

Comments are closed.