Μήπως το Android “ανεβάσει” τη Nokia;

Πολλοί ήταν οι αναλυτές που επέκριναν την επιλογή της Nokia να εστιάσει αποκλειστικά στο Windows Phone της Microsoft, σαν την κύρια πλατφόρμα των smartphones της.

Πλέον, οι αναλυτές της αγοράς συμφωνούν ότι αν η Nokia έχει μία ελπίδα να μην “πέσει στα βράχια”, θα πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει την πιθανότητα να χρηισμοποιήσει το Android σα λειτουργικό σύστημα των συσκευών της.

Η αλήθεια είναι ότι η συνεργασία της Nokia με τη Microsoft δεν είναι αυτή που τα δύο μέρη ίσως είχαν στο μυαλό τους. Η φινλανδική κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων και η δημιουργός της πλατφόρμας Windows Phone βλέπουν πλέον τα smartphones που δημιουργούν να έχουν σοβαρότατα προβλήματα στην αντιμετώπιση του ανταγωνισμού.

Προκειμένου να αντέξει οικονομικά η Nokia συνεχίζει να προωθεί διαφημιστικά συσκευές με λειτουργικό S40 (Symbian), θέλοντας να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στα οικονομικά κινητά τηλέφωνα. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτόν τον τομέα της αγοράς η φινλανδική εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα. Ακόμη και στη “συντηρητική” αγορά smartphones της Δυτικής Ευρώπης, η Nokia είδε τα μερίδιά της να συρικνώνονται έως και 30% μέσα σε ένα χρόνο.

Φυσικά, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα κόστιζε στη Nokia να μπει και αυτή στη μεγάλη δεξαμενή κατασκευαστών που χρησιμοποιούν το λειτουργικό Android. Από τη μία πλευρά η Microsoft έχει δώσει άδειες σε Samsung, HTC και Huawei να κατασκευάσουν συσκευές με Windows, παρά το γεγονός ότι και οι τρεις εταιρείες διατηρούν το Android σαν τη πρώτη τους επιλογή. Από την άλλη όμως, από την πρώτη μέρα της συνεργασίας τους, Microsoft και Nokia ξεκαθάρισαν ότι η συνεργασία τους είναι σε ένα διαφορετικό επίπεδο, απ’ ότι με τους υπόλοιπους κατασκευαστές.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…