ΜyShake: Μετατρέπει το Android σε… σεισμογράφο

Με προέλευση από το Berkley University, η εφαρμογή “MyShake” έρχεται για να σας προειδοποιήσει σε περίπτωση σεισμού! Πως, όμως, μπορεί ένα app να σώσει ζωές και να ενημερώνει λίγα λεπτά πριν το σεισμό; Και όμως, οι Αμερικάνοι επιστήμονες έδωσαν τη λύση με τη βοήθεια του επιταχυνσιόμετρου που έχουν τα Android smartphones.

maxresdefault

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επιταχυνσιόμετρα των κινητών έχουν το “ταλέντο” να εντοπίζουν έναν σεισμό πέντε βαθμών σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το επίκεντρο ή ακόμα και σε μεγαλύτερη απόσταση, εάν πρόκειται για πιο δυνατό σεισμό.

Στην ουσία το “MyShake” ξεχωρίζει ένα απλό τράνταγμα π.χ. στην τσάντα από έναν αληθινό σεισμό μέσω ενός αλγορίθμου που διαχωρίζει τις δυο καταστάσεις. Έτσι, η εφαρμογή «πιάνει» το σεισμό μερικά δευτερόλεπτα πριν τα σεισμικά κύματα φθάσουν στο χρήστη, ενεργοποιεί το GPS και στέλνει στο κέντρο συντονισμού τις γεωγραφικές συντεταγμένες του.

myshake

Εκεί ερευνάται εάν τα δεδομένα ισχύουν ή όχι, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα που έχουν σταλεί από το 60% (και άνω) των χρηστών από τη συγκεκριμένη περιοχή. Εάν η απάντηση είναι θετική, τότε οι χρήστες θα λάβουν ειδοποίηση ότι πρόκειται να γίνει σεισμός, έστω και ένα λεπτό νωρίτερα.

Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι χρειάζονται τουλάχιστον 300 κινητά σε μια περιοχή έκτασης 110 επί 110 χλμ για να υπολογισθεί η ένταση και το επίκεντρο του σεισμού και ότι μέχρι στιγμής, το app λειτουργεί μόνο για την Αμερική.

MyShake2Όπως ισχυρίζεται ο καθηγητής σεισμολογίας Ρίτσαρντ  Άλεν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, το ποσοστό επιτυχίας στην ανίχνευση των σεισμών φτάνει το 93% και είναι σε θέση να μετατρέψει το smartphone σε… σεισμογράφο!

Για περισσότερες πληροφορίες: http://myshake.berkeley.edu/

Αποκτήστε την εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=edu.berkeley.bsl.myshake

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...