Συνέδριο Google I/O 2012: Καταιγισμός ειδήσεων!

Νέα έκδοση Android, Nexus Tablet στα 199 δολ. και γυαλιά βγαλμένα από το μέλλον κυριάρχησαν στην πρεμιέρα του φετινού συνεδρίου της Google για developers.
Τα μάτια των απανταχού φίλων της τεχνολογίας είναι στραμμένα για τρεις μέρες (27/6 έως 29/6) στο Moscone Center, στο San Francisco των ΗΠΑ, όπου η Google παρουσιάζει τις εξελίξεις στα πολλά και διάφορα projects με τα οποία ασχολείται, με πρωταγωνιστική θέση φυσικά να κατέχει το Android.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας, το Android έφτασε τις 400.000.000 συσκευές φέτος, τετραπλασιάζοντας την εγκατεστημένη βάση του σε σχέση με πέρυσι (100.000.000 συσκευές). Καθημερινά ενεργοποιούνται πάνω από 1.000.000 συσκευές, ενώ το κατάστημα εφαρμογών Google Play απαριθμεί περισσότερες από 600.000 εφαρμογές. Οι εγκαταστάσεις τους μάλιστα σε όλες τις παραπάνω συσκευές, αγγίζουν τα 20 δισ.! Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε πως το Google Play θα διαθέτει ταινίες και σειρές προς αγορά (και όχι μόνο προς ενοικίαση) καθώς και περιοδικά (δυστυχώς όχι ακόμα για τη χώρα μας). Και επειδή οι ενημερώσεις των εφαρμογών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, η Google εγκαινιάζει τη δυνατότητα Smart App Updates ώστε ο χρήστης να μην κατεβάζει ολόκληρη την εφαρμογή σε κάθε νέα ενημέρωση, αλλά μόνο το μέρος της που άλλαξε. Η εν λόγω λειτουργία θα είναι προσβάσιμη από κινητά με Android 2.3 και άνω.
Πιστή στις… γλυκές ονομασίες της, η Google παρουσίασε το διάδοχο του Android 4.0 Ice Cream Sandwich χαρίζοντάς του την κωδική ονομασία Jelly Bean. Η σημαντικότερη διαφορά της 4.1 έκδοσης του Android έγκειται στην βελτιστοποίηση της εμπειρίας χρήσης. Το user interface έχει γίνει ακόμα πιο γρήγορο, ρευστό και ομαλό σαν… βούτυρο όπως δηλώνει η εταιρεία, μιας και βάφτισε Project Butter την συντονισμένη προσπάθεια που κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις βελτιώσεις.
Σκοπός είναι η μηχανή να περιμένει πάντα σε ετοιμότητα να ανταποκριθεί στις επιθυμίες του ανθρώπου και όχι ο άνθρωπος να περιμένει τη μηχανή να ανταποκριθεί στις προσταγές του… αγκομαχώντας. Σημαντικές αλλαγές θα δείτε και στα animations των home screens, στα οποία έχει επιτευχθεί ακόμα πιο ομαλή και ρευστή κίνηση.
Παράλληλα, επιτρέπεται πλέον η μετακίνηση widgets ακόμη και σε μία γεμάτη αρχική οθόνη, καθώς γίνεται αυτόματη αναδιάταξη των εικονιδίων σε άλλες οθόνες ή αλλαγή μεγέθους των υπόλοιπων widgets προκειμένου να χωρέσει η νέα σας επιλογή.
Εμπλουτισμένες εμφανίζονται και οι ειδοποιήσεις (notifications) στο Jelly Bean, με έμφαση τους εκτεταμένες πληροφορίες των ειδοποιήσεων του Gmail, προκειμένου να μπορείτε να πραγματοποιήσετε αρκετές λειτουργίες (τους +1 στο Google+) χωρίς να χρειαστεί να μεταβείτε στην ίδια την εφαρμογή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ψηφιακός βοηθός Google Now. Εξοπλίζει με επιπλέον «νοημοσύνη» smartphones και tablets, καθώς τα βοηθά να εκπαιδευτούν από τις συνήθειές σας και να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους. Ενημέρωση προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντά σας (πχ την αγαπημένη σας ομάδα), πληροφορίες βάσει των διαδρομών που εκτελείται συχνά, ακόμα και προτάσεις για κοντινά εστιατόρια που ταιριάζουν στις γαστρονομικές προτιμήσεις σας όταν πλησιάζει η ώρα του φαγητού, θα είναι μερικά από τα ταλέντα του νέου σας ψηφιακού… «μπάτλερ»! Το ανθρωποκεντρικό Google Now εμφανίζεται σέρνοντας το δάκτυλό τους από το κάτω μέρος τους οθόνης τους τα πάνω (αντίθετα από ότι τα notifications δηλαδή).
Οι φωνητικές οδηγίες πλέον δεν απαιτούν σύνδεση στο internet προκειμένου να αναγνωρίσει η συσκευή τα λεγόμενά σας, χάρη στο σύστημα offline Voice Typing. Η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη αρχικά μόνο στα Αγγλικά, αλλά σύντομα θα προστεθούν και τους γλώσσες. Τους νέο Gesture Mode επιτρέπει σε τυφλούς χρήστες να περιηγούνται τους συσκευές τους με «χειρονομίες» («gestures»), ενώ έχει προστεθεί υποστήριξη και για εξωτερικές συσκευές braille.
Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στη βελτιωμένη κάμερα με πιο ομαλή συνεργασία με την γκαλερί και στις εμπλουτισμένες NFC λειτουργίες όπως ταχύτατη μεταφορά αρχείων βίντεο και σύζευξη συσκευών με ένα άγγιγμα.
Το Android 4.1 Jelly Bean είναι διαθέσιμο από τα μέσα Ιουλίου για τους κατόχους των Galaxy Nexus, Motorola Xoom και Nexus S, ενώ σταδιακά θα υιοθετηθεί και από τους υπόλοιπους κατασκευαστές. Αναλυτικότερα τα χαρακτηριστικά του μπορείτε να τα δείτε εδώ: http://developer.android.com/about/versions/jelly-bean.html
Google Nexus 7
Το Nexus 7 έκανε και επισήμως την εμφάνισή του στο φετινό Google I/O. Το οικονομικό tablet της Google κυκλοφορεί με τιμή λιανικής στα 199 δολ. για τις ΗΠΑ και την έκδοση των 8GB, ενώ στα 249 δολ. ανέρχεται η τιμή της έκδοσης των 16GB. Η οθόνη 7 ιντσών είναι τεχνολογίας LCD IPS και ανάλυσης 1280×800 pixels, ενώ έκπληξη προκάλεσε τόσο ο πανίσχυρος τετραπύρηνος επεξεργαστής NVIDIA Tegra 3 καθώς και το αρκετά χαμηλό βάρος (340 γρ). Είναι αυτονόητο πως το νέο πνευματικό παιδί της Google θα υποστηρίζει κανονικότατα το Google Play, σε αντίθεση με αρκετούς ανταγωνιστές του στην κατηγορία των tablets κάτω των 200 δολ. Επίσης ενσωματώνει τη νέα έκδοση του Android (4.1 Jelly Bean ), Wi-Fi, Bluetooth και NFC ενώ η μπαταρία 4430mAh θα σας αφήσει ξέγνοιαστους για 9 ώρες συνεχούς χρήσης!
Το λιλιπούτειο, σφαιρικό Nexus Q (299 δολ) συνδέεται στην τηλεόρασή σας μέσω HDMI και τη μυεί στον κόσμο του Google Play και του cloud. Το Android κινητό σας μπορεί να λειτουργήσει ως τηλεκοντρόλ ενώ η συνδεσιμότητα του Nexus Q (ethernet, wifi, nfc, bluetooth και usb) αφήνει περιθώρια στη φαντασία σας για πλήθος χρήσεων!
Ο Sergey Brin έκλεψε την παράσταση παρουσιάζοντας το Google Glass Project, ένα hi-tech ζευγάρι γυαλιά που μπορούν να καταγράφουν στιγμές της καθημερινότητας μας, αλλά και να μας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.
Η παρουσίαση έλαβε… χολιγουντιανές διαστάσεις όταν μια ομάδα skydivers έκαναν ελεύθερη πτώση πάνω από το κτίριο του συνεδρίου, φορώντας Google Glasses και αναμεταδίδοντας ζωντανά όλο το εγχείρημά τους, καθώς μετά την προσγείωσή τους στη στέγη κατέβηκαν με rappel, πήραν ποδήλατα και ανέβηκαν στη σκηνή!
Αν και η εμπορική διάθεση των γυαλιών της Google αργεί ακόμα καθώς βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, οι παραβρισκόμενοι developers έχουν τη δυνατότητα να τα προπαραγγείλουν για να πειραματιστούν.