Τέρμα στα ακουστικά… μπατονέτες με τα Huawei FreeBuds 4!

Ανήκετε σε αυτούς που απαιτούν την απόλυτη ποιότητα ήχου με εξουδετέρωση των ενοχλητικών θορύβων του περιβάλλοντος, αλλά δεν θέλουν να «βουλώνουν» τα αυτιά τους με inear ακουστικά; Μόλις κυκλοφόρησε το μοντέλο που σας ταιριάζει…

 

Η κόπωση των αυτιών έπειτα από πολύωρη χρήση ακουστικών που θυμίζουν… μπατονέτα (λόγω του τρόπου με τον οποίο εισάγονται στο βάθος του ακουστικού πόρου) ταλαιπωρεί αρκετούς από εμάς και ιδιαίτερα όσους έχουν κάποια αυξημένη ευαισθησία στο τύμπανο. Για όσους δεν ενθουσιάζονται στην ιδέα να εφαρμόζουν tips σιλικόνης βαθιά μέσα στο αυτί τους, ο open-fit σχεδιασμός παρέχει μια σαφώς πιο «ευγενική» επαφή του ακουστικού, μα συνήθως συνοδεύεται από κάποιους αναπόφευκτους συμβιβασμούς…

 

Αναμορφώνοντας το openfit design

Η φράση «αναπόφευκτος συμβιβασμός», βέβαια, δεν υπάρχει στο λεξικό της Huawei, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί του κινεζικού κολοσσού να καινοτομήσουν για ακόμα μια φορά, δίνοντας λύση σε προβλήματα που μέχρι σήμερα έμοιαζαν άλυτα. Πώς γίνεται, λοιπόν, να ρυθμιστεί με ακρίβεια το ιδανικό ηχητικό αποτέλεσμα, όταν τα δεδομένα της εφαρμογής ενός open-fit ακουστικού σε κάθε διαφορετική μορφολογία αυτιού είναι απρόβλεπτα; Πώς γίνεται να εξουδετερωθεί ο εξωτερικός θόρυβος όταν ο κατασκευαστής δεν γνωρίζει σε ποιο ποσοστό του μπορεί να εισέλθει στο εσωτερικό του αυτιού, μιας και ένα open-fit ακουστικό δεν λειτουργεί σαν… τάπα βαρελιού, αλλά προσαρμόζεται διαφορετικά στον καθέναν ώστε να τον βολεύει; Η απάντηση είναι προφανής, μα η υλοποίησή της εξαιρετικά δύσκολη: απαιτείται η δημιουργία ενός ακουστικού που να χαρτογραφεί δυναμικά την εφαρμογή του, ειδικά για το αυτί κάθε ξεχωριστού χρήστη. Η τεχνική έλαβε «σάρκα και οστά» στα εργαστήρια της Huawei και υπό την ονομασία Adaptive Ear Matching (AEM) προστέθηκε στα Freebuds 4, προκειμένου να μπορούν να προσαρμοστούν στον τρόπο με τον οποίο τα φοράτε και να ανταποκριθούν στις αντανακλάσεις του ήχου που συμβαίνουν αποκλειστικά στο δικό σας αυτί. Η καινοτόμος τεχνολογία βασίζεται στην ανάλυση της συμπεριφοράς ενός ειδικού τόνου που καταγράφεται από τα μικρόφωνα των Freebuds 4 και κατηγοριοποιεί το αυτί σας σε ένα από τα 16 διαφορετικά προφίλ βάσει σχήματος και εφαρμογής του ακουστικού. Με τον τρόπο αυτό, τα Freebuds 4 δεν είναι απλά τα πρώτα open-fit ακουστικά που κάνουν χρήση της τεχνολογίας dual-microphone noise cancellation, αλλά την προσωποποιούν στην ιδιαίτερη μορφολογία των αυτιών σας.

 

Κρατώντας τα «υπέρ» και εξουδετερώνοντας τα «κατά»

Μέχρι σήμερα, ο open-fit σχεδιασμός είχε αρκετά «υπέρ» που αφορούσαν κυρίως στην άνετη χρήση και στη φιλική προς τα αυτιά εφαρμογή, αλλά και κάποια «κατά», τα οποία περιστρέφονταν γύρω από την ποιότητα του ήχου και την τεχνική εξουδετέρωσης θορύβου (Active Noise Cancellation ή ANC). Χάρη στην τεχνολογία Adaptive Ear Matching, τα Freebuds 4 κατόρθωσαν να διαγράψουν τα μειονεκτήματα και να κρατήσουν μόνο τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας ακουστικών.

Τόσο η εξουδετέρωση θορύβου, όσο και η ποιότητα ήχου προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις τους βάσει των πραγματικών δεδομένων και όχι όπως θα υπέθετε ο κατασκευαστής ότι έχετε τοποθετήσει τα ακουστικά στα αυτιά σας.

Από την πρώτη στιγμή της δοκιμής τους, μείναμε με το στόμα ανοιχτό από την κορυφαία ποιότητα ήχου, την οποία σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε λόγω της φύσης του open-fit σχεδιασμού. Ένα σύνθετο διάφραγμα από Liquid Crystal Polymer (LCP) υποστηρίζει εύρος συχνοτήτων έως 40kHz, ενώ ο 14,3 mm dynamic driver με τη βοήθεια της τεχνολογίας βελτιστοποίησης μπάσων (bass enhancement engine) παράγει το πιο βαθύ μπάσο που έχουμε απολαύσει σε open-fit ακουστικά. Το μπάσο είναι τουλάχιστον… «χορταστικό», μεσαίες και υψηλές συχνότητες καθιστούν κρυστάλλινα διακριτή την παρουσία κάθε μουσικού οργάνου, ενώ οι φωνές ακούγονται πιο ξεκάθαρα από ποτέ, είτε μιλάμε για τραγούδια και διαλόγους ταινιών είτε για τηλεφωνικές κλήσεις και τηλεδιασκέψεις. Μιλώντας για τηλεδιασκέψεις, οφείλουμε να επισημάνουμε ακόμα ένα χαρακτηριστικό που λατρέψαμε, την ταυτόχρονη σύνδεση με δύο συσκευές (dual device connection), όπως ένα laptop και ένα smartphone. Ικανοποιημένοι θα μείνετε και με τα επίπεδα αυτονομίας, καθώς με το ANC απενεργοποιημένο, τα FreeBuds 4 προσφέρουν 4 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής μουσικής, ενώ μαζί με τη θήκη φόρτισης, η διάρκειά τους μπορεί να φτάσει τις 22 ώρες αναπαραγωγής μουσικής. Ταυτόχρονα, ένα τεταρτάκι φόρτισης αρκεί για έως και 2,5 ώρες μουσικής.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…