Φυσιολατρία με το Android phone σας

Το κινητό σας τηλέφωνο σύντομα θα γίνει ακόμα πιο έξυπνο, καθώς θα μπορεί να σας ενημερώνει για το δέντρο που βρίσκεται απέναντί σας, αναγνωρίζοντάς το αυτόματα, ενώ θα έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει και τα φύλλα που βλέπει με την κάμερά του. Το λογισμικό δεν σχεδιάστηκε μόνο για ερασιτέχνες βοτανολόγους, αλλά και για να συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα: κάθε φορά που αναγνωρίζει ένα δέντρο, το Leafsnap μεταδίδει τα γεωγραφικά δεδομένα σε έναν κεντρικό διακομιστή, με στόχο να δημιουργήσει χάρτες της βλάστησης σε κάθε περιοχή.


Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από το διάσημο Ίδρυμα Smithsonian, το οποίο διατηρεί ένα αχανές βοτανολόγιο και συγκέντρωσε φωτογραφίες από τα φύλλα εκατοντάδων ειδών. Σε πρώτη φάση, το Leafsnap μπορεί να αναγνωρίζει όλα τα είδη δέντρων που υπάρχουν στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης και το Ροκ Κρικ Παρκ της Ουάσινγκτον. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα καλύπτει όλα τα δέντρα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, με την προοπτική να επεκταθεί τελικά σε όλα τα δέντρα της Βορείου Αμερικής, περίπου 800 είδη.


Την ιδέα για την ανάπτυξη του Leafsnap είχε ο Τζον Κρες, ερευνητής βοτανικής στο Smithsonian, ο οποίος είχε αρχικά οραματιστεί το λογισμικό ως ερευνητικό εργαλείο για τον εντοπισμό και την καταγραφή νέων ειδών. Η εμφάνιση των smartphone, όμως, τον έπεισε τελικά να δημιουργήσει μια εφαρμογή χρήσιμη τόσο για τους επιστήμονες όσο και για το ευρύ κοινό. Το Leafsnap είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να κόψει ένα φύλλο (όπου αυτό δεν απαγορεύεται) και να το φωτογραφήσει από μικρή απόσταση, κατά προτίμηση σε λευκό φόντο.


Όταν πατήσει το κουμπί αποστολής στην κεντρική βάση δεδομένων, το σύστημα των ενημερώνει για το πιθανό όνομα του είδους και προσφέρει εικόνες υψηλής ανάλυσης και πληροφορίες για τα άνθη, τους σπόρους και τους καρπούς.


Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη σε iPhone και iPad της Apple.


Μπορεί επίσης να σας αρέσει...