Βάζουμε Android 4.0 ICS σε ένα παλιό Sony Xperia x10 Mini

Αν έχετε κάποια συσκευή και θέλετε το νεότερο λειτουργικό της Google, χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε αν θα βγει update και πότε, η διαδικασία του «rooting» δίνει τη λύση, στερώντας από το κινητό σας βέβαια κάθε εγγύηση κατασκευαστή και ρισκάροντας (έστω και λίγο) την… υγεία του.

Yπάρχουν πλέον custom ROMS (σκεφτείτε κάτι σαν ανεξάρτητα λειτουργικά), με τα οποία μπορείτε να αναβαθμίσετε το λειτουργικό Android της κινητής σας συσκευής. Προς το παρόν, οι μόνες εταιρείες που σας παρέχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω της σελίδας τους και υποστηρίζουν το συγκεκριμένο project, είναι η HTC και η Sony Mobile. Εμείς αναβαθμίσαμε ένα x10 Μini (το παλιό Χperia Μini) και σας παρουσιάζουμε βήμα, βήμα τη διαδικασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ! • ΠΡΟΣΟΧΗ! • ΠΡΟΣΟΧΗ! • ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • Πριν προχωρήσετε στη διαδικασία πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκαλέσετε ανεπανόρθωτη βλάβη στη συσκευή σας.
  • Διαβάστε πολύ προσεκτικά τα βήματα πριν κάνετε οτιδήποτε.
  • Στα βήματα μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα την συσκευή.
  • Αν ακολουθήσετε την παραπάνω διαδικασία, χάνετε την εγγύηση της συσκευής σας.
  • Εάν θέλετε να πραγματοποιήσετε την παραπάνω διαδικασία, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά εσάς. Το www.allaboutandroid.gr δεν είναι υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβεί στην συσκευή σας!

Για την διαδικασία θα χρειαστείτε:

Βήμα 1

Κατεβάστε όλα τα αρχεία και τις εφαρμογές που σας προτείνουμε παραπάνω και συγκεντρώστε τα σε ένα φάκελο στον υπολογιστή σας.

Βήμα 2

Αρχικά θα πρέπει να κάνετε root το κινητό σας τηλέφωνο. Για να γίνει αυτό, εγκαταστήστε το SuperOneClick, συνδέστε τη συσκευή σας στον υπολογιστή με ένα usb καλώδιο και πατήστε την επιλογή root. Ακολουθήστε τις οδηγίες και είστε έτοιμοι.

Βήμα 3

Ξεκλειδώστε το bootloader. Υπάρχουν δύο τρόποι να γίνει αυτό εάν έχετε κινητό μιας εκ των δύο προαναφερθέντων εταιρειών, πηγαίνετε στην σελίδα τους και ακολουθήστε τις οδηγίες. Εάν όχι, τότε εγκαταστήστε στον υπολογιστή σας το flashtool. Επειτα πηγαίνετε στις ρυθμίσεις του κινητού και ενεργοποιείστε το debugging mode και το allow 3rd part applications. Πηγαίνετε στο φάκελο εγκατάστασης του flashtool, στο φάκελο drivers και πατήστε εγκατάσταση του αρχείου που βρίσκετε εκεί. Τρέχετε έπειτα το flashtool και πατάτε το plugins και την επιλογή unlock bootloader. Βάζετε τη συσκευή σε κατάσταση αναμονής και ξεκινάει η διαδικασία. Για να ελέγξετε αν η διαδικασία ήταν επιτυχής, τρέχετε το S1Tool με συνδεμένο το κινητό σας και πατήστε identify. Εάν στον κώδικα που θα σας εμφανίσει το «r8A033» είναι με r μικρό, τότε το ξεκλειδώσατε, αν είναι με R κεφαλαίο, τότε κάτι δεν κάνατε σωστά, οπότε ξαναδείτε τα βήματα.

Βήμα 4

Στη συνέχεια εγκαταστήστε το Clock Work Mod, για να μπορείτε να περάσετε μετά το kernel και το ROM. Η εγκατάσταση γίνεται από το Google Play, εύκολα και γρήγορα. Πατήστε έπειτα install CWM και περάστε αυτόματα όλες τις ρυθμίσεις. Για να δείτε αν το εγκαταστήσατε, κάντε επανεκκίνηση στη συσκευή σας και μόλις δείτε το πρώτο λογότυπο πατήστε συνεχόμενα (όχι παρατεταμένα) το πίσω πλήκτρο.

Βήμα 5

Πηγαίνετε στο φάκελο εγκατάστασης του flashtool, στο φάκελο firmware και περάστε εκεί το αρχείο kernel που κατεβάσατε, σβήνοντας το παλιό. Τώρα ανοίξτε το flashtool και συνδέστε τη συσκευή σας. Πατήστε την επιλογή flash (το κουμπί με τον κεραυνό) και στο παράθυρο που θα σας ανοίξει, διαλέξτε το αρχείο που βάλαε και πατήστε οκ. Θα σας ζητηθεί έπειτα να βάλετε τη συσκευή σε κατάσταση αναμονής και μόλις τη βάλετε θα περαστεί ο kernel. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανοίξτε το τηλέφωνο και πηγαίνετε στις ρυθμίσεις, στην επιλογή about phone (σχετικά με το τηλέφωνο) και δείτε αν αναφέρεται

ο kernel που μόλις περάσατε. Αν είναι αυτός, πηγαίνετε τότε στο παρακάτω βήμα, αλλιώς επαναλάβετε τη διαδικασία ώστε να γίνει σωστά.

Βήμα 6

Αφού περάσετε και τον kernel, σειρά έχει το λειτουργικό (Cyanogenmod MiniCM9). Περάστε το MiniCM9 και τα Google applications στην κάρτα SD χύμα και όχι σε κάποιο φάκελο. Αμέσως μετά ανοίξτε τη συσκευή και μπείτε στο recovery mode (πατώντας παρατεταμένα το κουμπί πίσω, μόλις ανοίξει το κινητό). Να σημειώσουμε εδώ ότι η πλοήγηση στο μενού του recovery, γίνεται με τα πλήκτρα ήχου και επιλέγετε με το κουμπί του μενού. Πατήστε την επιλογή backup and restore -> backup, για να κρατήσετε αντίγραφα  ασφαλείας των αρχείων σας (μηνύματα, επαφές, φωτογραφίες, κ.τ.λ.). Προσέξτε, το backup δεν διατηρεί τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει, αλλά μόνο δικά σας αρχεία.  Επειτα πατήστε στην επιλογή wipe data/factory reset, για να σβηστούν τα αρχεία του κινητού, ώστε να μπορέσετε να περάσετε το νέο λειτουργικό.

Βήμα 7

Αφού κάνετε το παραπάνω βήμα, πηγαίνετε στην επιλογή install zip from sdcard -> choose zip from sdcard και επιλέξτε το αρχείο του MiniCM9. Με τον ίδιο τρόπο εγκαταστήστε και τα Google applications. Κάντε επανεκκίνηση της συσκευής που λογικά θα διαρκέσει περίπου δύο λεπτά. Με το που ανοίξει η συσκευή πηγαίνετε στη επιλογή CM settings -> system -> update notifications και επιλέξτε register. Mε αυτόν τον τρόπο θα λαμβάνετε όλες τις ενημερώσεις του νέου σας λειτουργικού. Είστε έτοιμοι λοιπόν να απολαύσετε το νέο λειτουργικό της Google  στο κινητό σας. Επίσης, θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που κάνετε κάποιο λάθος, σε κάποιο βήμα και δεν ανοίγει η συσκευή σας, εγκαταστήστε το PC Companion (οδηγός για διαχείριση του κινητού μέσω υπολογιστή) στον υπολογιστή σας (για συσκευές sony το συγκεκριμένο, διαφέρει ανάλογα τη συσκευή), συνδέστε τη συσκευή σε κατάσταση αναμονής και πατήστε γρήγορα την επιλογή αναβάθμισης του προγράμματος. Αυτό θα εντοπίσει το σφάλμα στην συσκευή και θα το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση.

  • Για το βήμα 2 θα χρειαστείτε το SuperOneClick.
  • Για τα βήματα 3 και 5 θα χρειαστείτε το FlashTool.
  • Για τα βήματα 4,6 και 7 θα χρειαστείτε το ClockWorkMod.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...