Συνέντευξη του Γιάννη Σίμου – Εμπορικού διευθυντή τεχνολογίας των καταστημάτων PUBLIC


Ο Γιάννης Σίμος, Εμπορικός διευθυντής τεχνολογίας των καταστημάτων PUBLIC μίλησε στο Allaboutandroid.gr, το πρώτο ελληνικό δημοσιογραφικό site αποκλειστικά για το λειτουργικό της Google σχετικά με τις κινήσεις των Public, την επέκταση του προγράμματος  Trade n’ Save, και τις τάσεις της αγοράς στην επερχόμενη “android-mania”.

1. Είναι γεγονός πως τα «έξυπνα» κινητά είναι η μόδα της εποχής. Πως επενδύουν τα Public στο κομμάτι της κινητής τηλεφωνίας γενικότερα και ποια η φιλοσοφία προσέγγισης του κλάδου των smartphones;
Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω ότι τα smartphones δεν αποτελούν μια μόδα καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε τη σύντομη διαδοχή τους από μια νέα τάση. Τα smartphones είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια παροδική τάση, αποτελούν μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Σε ότι αφορά στα καταστήματα Public, όπως θα ξέρετε δίνουμε μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της τεχνολογίας και συνεπώς στην κινητή τηλεφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο μεγάλη σημασία δίδεται στη διαμόρφωση και το remodeling των χώρων έκθεσης των προϊόντων και στην εργονομική τοποθέτηση τους ενώ οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά και να τεστάρουν τις συσκευές. Παράλληλα, μεγάλη επένδυση γίνεται και για την εκπαίδευση του προσωπικού το οποίο είναι εξειδικευμένο αποτελώντας συμβούλους πωλήσεων και όχι απλούς πωλητές.

Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην εξυπηρέτηση του πελάτη με τέτοιο τρόπο ώστε η συσκευή που θα αγοράσει να ικανοποιεί τις ανάγκες του βάσει του λειτουργικού με το οποίο είναι εξοικειωμένος ή πρόκειται να έρθει σε επαφή για 1η φορά καθώς και βάσει των Unique Selling Points της συσκευής. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι παρουσιάζεται μια στροφή στον τρόπο επιλογής του κινητού που τείνει να γίνεται βάσει του λειτουργικού και κατ’ επέκταση των χαρακτηριστικών της συσκευής. Τώρα που τα κινητά τηλέφωνα μετατρέπονται σε μικρούς υπολογιστές, απαιτείται σταδιακή εξοικείωση των χρηστών με το λειτουργικό τους, ενώ η αλλαγή από Αndroid OS σε iOS και από iOS σε Windows Μobile 7 OS, κ.ο.κ. δεν θα είναι το ίδιο εύκολη όσο παλιά. Σε αυτό το πλαίσιο, φανταστείτε τι θα σήμαινε αν κάθε φορά που ανανεώνατε τον υπολογιστή σας αλλάζατε και λειτουργικό, π.χ. από Windows σε Mac OS και από Mac OS σε Linux.

2. Ένα Android κινητό μπορεί να αποτελέσει… «παιδική χαρά» για τον πιο ενημερωμένο τεχνολογικά χρήστη αλλά και εφιάλτη για τον πιο αρχάριο στο λειτουργικό της Google. Πώς έχετε προετοιμάσει στο δίκτυό σας, την προϊοντική σας γκάμα αλλά και τους πωλητές των καταστημάτων σας για να υποδεχτούν την συνεχώς αυξανόμενη «android-ομανία»;
Όπως είπα και πριν, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να έχει πλήρη ενημέρωση και άρτιες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του. Βέβαια, το συγκεκριμένο λειτουργικό μπορεί να φανεί πολύ εύκολο ακόμα και στον πιο αρχάριο χρήστη.

3. Πιστεύετε πως οι ταμπλέτες ήρθαν για να μείνουν και να αντικαταστήσουν οριστικά netbooks και laptops ή είναι απλά ένα ακόμα βραχύβιο trend; Πως εξελίσσονται οι πωλήσεις των tablets στο δίκτυό σας και ποια η δυναμική των Android συσκευών σε σχέση με τον ανταγωνισμό τους; Η διευρυμένη υπηρεσία «Trade’n’Save» θα βοηθήσει την αγορά νέων android tablets;
Τα tablets είναι αυτή τη στιγμή πολύ δυνατά στην αγορά ενώ δεν αποτελούν μονάχα το παρόν αλλά και το μέλλον. Υπάρχει μικρός ‘κανιβαλισμός’ συγκριτικά με τα notebooks και μεγαλύτερος όσον αφορά στα netbooks, πράγμα που συνεπάγεται ότι η πίτα συνολικά μεγαλώνει. Ουσιαστικά τα tablets και τα netbooks εξυπηρετούν παρόμοιες ανάγκες αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες.

Το μυστικό της επιτυχίας των tablets έναντι των netbooks & notebooks έγκειται στα χαρακτηριστικά τους καθώς προσφέρουν μια σειρά από ανέσεις προς το χρήστη. Δίνουν την δυνατότητα να διαβάσεις την κείμενα εφημερίδων, να απαντήσεις στα email σου γρήγορα και άνετα, να ανατρέξεις στα φωτογραφικά σου album και να σερφάρεις χωρίς να περιμένεις να κάνει boot o υπολογιστής σου, να τηρείς την ηλεκτρονική σου agenda κ.ο.κ. Βέβαια, παρουσιάζουν δυσκολίες σε θέματα όπως είναι η συγγραφή κειμένων μεγάλης έκτασης, η χρήση αρχείων excel με πολλά στοιχεία ενώ δεν μπορεί να κάνεις graphic design ή να παίξεις παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων, πράγμα που αποδεικνύει ότι τα notebooks θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Σε ότι αφορά στο πρωτοποριακό πρόγραμμα των καταστημάτων Public «Trade ‘n’ Save», δίνει την αποκλειστική δυνατότητα σε όλους να ανταλλάξουν οποιοδήποτε tablet, κονσόλα, κινητό ή iPod, διετίας και laptop τετραετίας διαθέτουν και να αποκτήσουν κάποιο νέο προϊόν τεχνολογίας ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούν από τα προϊόντα του Public σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Ουσιαστικά οι κάτοχοι των συσκευών, τα φέρουν στα καταστήματα μας όπου κατόπιν αξιολόγησης τους επιστρέφονται χρήματα μέσω ενός κουπονιού που μπορούν να αξιοποιήσουν με την αγορά οποιουδήποτε εκ των 500.000 διαφορετικών προϊόντων που διαθέτουμε. Πρόκειται για ένα αποκλειστικό πρόγραμμα των καταστημάτων Public που δημιουργεί μεγάλα οφέλη για το καταναλωτικό κοινό καθώς παρέχει τη δυνατότητα για ανταλλαγή της παλιάς τεχνολογίας αποκτώντας τα νέα προϊόντα σε τιμές πολύ πιο προσιτές. Φανταστείτε ότι η επιστροφή ενός laptop μπορεί να σημαίνει όφελος από έως 110 έως 1200 ευρώ, η επιστροφή ενός iPod μπορεί να εξασφαλίζει έως 145 ευρώ έκπτωση στην επόμενη αγορά, ενώ η επιστροφή ενός iPad1 μπορεί να αντιστοιχεί σε 310 ευρώ κέρδος.

Πιστεύω ότι το Trade ‘n’ Save θα ενθαρρύνει σημαντικά τις πωλήσεις των android tablets καθώς επιτρέπει την αντικατάσταση με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος.

4. Αν και φανατικοί του Android, ομολογούμε πως έχουμε περάσει αρκετή ώρα με την εφαρμογή των καταστημάτων Public σε iPhone. Να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο και για την Android πλατφόρμα;
Αφουγκραζόμαστε διαρκώς την αγορά και τις νέες τάσεις. Ως εκ τούτου διαρκώς εμπλουτίζουμε τα προϊόντα μας και τις υπηρεσίες μας. Σύντομα θα δείτε και εφαρμογή Public για Android πλατφόρμα αλλά και πολλές ακόμα εκπλήξεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...