Το ξεχωριστό realme 8 Pro: Βόμβα… 108 Megapixels στη μεσαία κατηγορία!

Με τον μεγαλύτερο αριθμό pixels που έχει χωρέσει μέχρι σήμερα αισθητήρας κάμερας κινητού, το νέο midrange μοντέλο της realme προκαλεί με τα 108MP τον… φθόνο των flagships.


Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από το realme 7 Pro, το οποίο προκάλεσε αίσθηση μόλις κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2020 για τον «value for money» χαρακτήρα του, ο διάδοχός του έρχεται με σαφώς πιο… μεγαλεπίβολα σχέδια, αλλά με εξίσου ανταγωνιστική τιμή. Αν και διατηρεί αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τον προκάτοχό του (όπως οθόνη, chipset και φυσικά προσιτή τιμή), το ολοκαίνουριο realme 8 Pro κατορθώνει να ξεχωρίζει ποικιλοτρόπως. Ο πιο προφανής τρόπος, είναι η εξωτερική του εμφάνιση, με την πλάτη να διαφοροποιείται αισθητά χάρη στην κάθετη επιγραφή «DARE TO LEAP», η οποία μας προτρέπει να τολμήσουμε το άλμα προς το μαγικό κόσμο του οικοσυστήματος που χτίζει η κινεζική εταιρεία (σύντομα, άλλωστε, προστίθενται στο portfolio της και στην ελληνική αγορά τόσο το ρολόι realme Watch S Pro όσο και τα true wireless ακουστικά realme Buds Air 2).

Infinite Bold design


Ο «Infinite Bold» σχεδιασμός περιλαμβάνει επεξεργασία AG-crystal της πίσω πλευράς του κινητού, η οποία χαρίζει μια ευχάριστη υφή στο χέρι που συγχρόνως δεν επιτρέπει στη συσκευή να γλιστρήσει εύκολα ή να αιχμαλωτίσει ενοχλητικές δαχτυλιές. Αμέτρητοι μικροσκοπικοί, σφαιρικοί κόκκοι είναι χαραγμένοι με laser στην πλάτη της συσκευής, μετατρέποντας την επιφάνειά της σε ματ, δίχως όμως να της στερήσουν ούτε στο ελάχιστο τη λάμψη και τη γυαλάδα που θα είχε μια κρυστάλλινη επιφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό, μιας και παραπέμπει στην εμφάνιση ενός έναστρου ουρανού. Με το συστατικό Infinite να συνοδεύει και τις μπλε και μαύρες διαθέσιμες εναλλακτικές αποχρώσεις του smartphone (Infinite Blue & Infinite Black), αλλά και τη χρήση ενός ειδικού υλικού που φωσφορίζει στο σκοτάδι γύρω από το camera bump και την «DARE TO LEAP» επιγραφή, το 8 Pro της realme είναι κάτι το διαφορετικό σε ένα σύμπαν βαρετών, σχεδόν κλωνοποιημένων κινητών. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και το λεπτό προφίλ του (μόλις 8,1 χιλιοστά), όπως και το χαμηλό του βάρος (176 γραμμάρια).

108MP: Ο απόλυτος πρωταγωνιστής…

Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε τεχνικά χαρακτηριστικά, ο αισθητήρας των 108MP είναι αυτός που δικαιωματικά τραβά όλους τους προβολείς πάνω του. Δίχως ίχνος… μετριοφροσύνης, ο επιβλητικός ISOCELL HM2 της Samsung διαθέτει μέγιστη ανάλυση 12.000×9.000 pixels (!) και μέγεθος αισθητήρα 1/1,52 ιντσών. Ο «σταρ» της σύνθεσης και… κοντινός συγγενής του ISOCELL HM1 αισθητήρα των 108MP που χρησιμοποιήθηκε στις ναυαρχίδες της Samsung έρχεται μεν με ελαφρώς μικρότερο μέγεθος pixel (στα 0,7μm έναντι των 0,8μm του HM1), μα με εξίσου αξιοθαύμαστη ικανότητα παγίδευσης φωτός, χάρη στις τεχνολογίες Smart ISO (επιλέγει αυτόματα την καλύτερη ρύθμιση ISO ανάλογα με το περιβάλλον) και ISOCELL Plus (εξασφαλίζει υψηλότερη πιστότητα χρώματος και αυξάνει το ISO κατά 15%). Ο τεράστιος αριθμός των διαθέσιμων pixels επιτρέπει την ομαδοποίησή τους σε 3×3 διατάξεις (9-in-1 pixel binning) για τη δημιουργία ενός καμβά 12MP (με 2.1μm μέγεθος pixel), ικανού να καταγράψει πλούσια οπτική πληροφορία ακόμα και μέσα στο σκοτάδι. Φυσικά, το περιβάλλον χρήσης της κάμερας σάς δίνει τη δυνατότητα να τραβήξετε φωτογραφίες και στα 108MP, mode χρήσιμο σε περίπτωση που θέλετε να ζουμάρετε ψηφιακά crop-άροντας μετέπειτα κάποια συγκεκριμένη περιοχή. Κάτι αντίστοιχο πραγματοποιεί αυτόματα και η τεχνική 3x In-Sensor Zoom, η οποία επικεντρώνει την προσοχή της στα 12MP από τα 108MP και συντροφιά με αλγόριθμους που ενισχύουν τη διαύγεια του τελικού αποτελέσματος, δημιουργεί φωτογραφίες που πραγματικά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες που έχουν ληφθεί με 3x οπτικού ζουμ.

 

… και οι αξιοπρεπείς κομπάρσοι

Στη σκιά του αισθητήρα των 108MP, συναντάμε ακόμα τρεις κάμερες. Με έναν 8MP αισθητήρα και με υπερευρυγώνιο φακό (f/2.3), μπορείτε να αιχμαλωτίσετε ευρύτερα κάδρα που περιλαμβάνουν 119 μοίρες από το οπτικό σας πεδίο. Αντιθέτως, αν θέλετε να εστιάσετε σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται ελάχιστα εκατοστά μπροστά από το φακό σας (έως και 4cm), ενεργοποιείται ο macro φακός και ο 2MP αισθητήρας που τον συνοδεύει. Ο 2MP B&W αισθητήρας κάτω από έναν f/2.4 φακό δεν αξιοποιείται μόνο για φωτογραφίες με retro look, αλλά και για να βοηθήσει την κύρια κάμερα να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις λήψεις της. Στον τομέα του βίντεο, υπάρχει η δυνατότητα 4K ανάλυσης (στα 30fps), ενώ το slow motion mode αγγίζει έως και τα 1080p@480fps ή 720p@960fps. Στην πρόσοψη, μια selfie camera με f/2.45 και τον αισθητήρα Sony IMX471 (16MP) μπορεί να καταγράψει Full HD βίντεο στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Τα ξεχωριστά modes με… ρομαντική διάθεση

Από τα ενδιαφέροντα modes της κάμερας ξεχωρίσαμε τη λειτουργία Super Nightscape, η οποία αξιοποιεί τις τεχνολογίες ISOCELL Plus, Smart-ISO και 9-σε-1 Pixel Binning υπό την μαεστρική μπαγκέτα του αλγορίθμου Pure Raw Nightscape για μείωση θορύβου κάθε φορά που αποτυπώνετε τον νυχτερινό ουρανό, με ή χωρίς τρίποδο. Για τους απανταχού εκκολαπτόμενους αστροφωτογράφους, εξίσου χρήσιμη είναι και η λειτουργία Starry, η οποία κατορθώνει με έναν μοναδικό τρόπο να ενισχύει τα χρώματα και να μειώνει τον θόρυβο κάθε φορά που ο φακός του relame 8 Pro στρέφεται με περισσή διάθεση ρομαντισμού προς το νυχτερινό ουράνιο θόλο! Για τους φίλους του «σπορ», αξίζει να σημειωθεί πως η realme έχει αναπτύξει έναν αποκλειστικό αλγόριθμο βίντεο Time-lapse που βασίζεται στη λειτουργία Starry. Όταν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία Starry, το realme 8 Pro πραγματοποιεί λήψη 16 διαδοχικών φωτογραφιών (μια κάθε 15 δευτερόλεπτα για διάστημα 4 λεπτών), προκειμένου να τις συνδυάσει σε μια εντυπωσιακή τελική φωτογραφία. Αντίστοιχα, κατά τη λήψη βίντεο με τη λειτουργία Starry Time-lapse προκύπτει ένα βίντεο βαθμιαίας παρέλευσης χρόνου (time-lapse) με ταχύτητα 30fps. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε λήψη 240 φωτογραφιών με τη λειτουργία Starry σε μία ώρα και να δημιουργήσετε ένα βίντεο Starry Timelapse των 8 δευτερολέπτων.

«Σουξέ» στα social media αναμφίβολα θα έχει και η λειτουργία Tilt-shift, η οποία δίνει την ψευδαίσθηση ενός κόσμου-μινιατούρα. Όταν κοιτάμε έντονα ένα αντικείμενο που βρίσκεται πολύ κοντά μας, το πρώτο πλάνο και το παρασκήνιο είναι συνήθως εκτός εστίασης. Αν προσθέσουμε ένα κατάλληλο εφέ θαμπώματος σε μια τέτοια φωτογραφία, ο εγκέφαλός μας θεωρεί ότι βλέπουμε ένα τοπίο-μινιατούρα που βρίσκεται πολύ κοντά μας. Συνήθως, αυτό το εφέ επιτυγχάνεται με έναν ακριβό φακό με λειτουργία Tilt-shift (αρχιτεκτονικό), ο οποίος δείχνει ένα τμήμα της φωτογραφίας καθαρό και ένα τμήμα θαμπωμένο. Η λειτουργία Tilt-shift στο realme 8 Pro σάς επιτρέπει να προσαρμόζετε μη αυτόματα το σχήμα, τη γωνία, τη θέση και το μέγεθος του εφέ θαμπώματος. Μπορείτε να επιλέξετε και να προσαρμόζετε εύκολα τα εφέ θαμπώματος, ώστε να ταιριάζουν στο σκηνικό. Διαθέσιμο θα βρείτε και το Tilt-shift Time-lapse mode για λήψη βίντεο με ταχύτητα αναπαραγωγής 10x, παρουσιάζοντας τον πραγματικό κόσμο με έναν υπέροχο και μοναδικό τρόπο.

Super AMOLED οθόνη στις 6,4 ίντσες

Με αμελητέα περιθώρια, στην πρόσοψη δεσπόζει ολοκληρωτικά η 6,4 ιντσών Super AMOLED οθόνη με δυνατότητα Always-on και ανάλυση 2400×1080 pixels. Η 20:9 αναλογία επιτρέπει άνετο κράτημα και ο οπτικός σαρωτής δαχτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται τοποθετημένος κάτω από την οθόνη. Μπορεί να μην είναι ο ταχύτερος και πιο αλάνθαστος που έχουμε δοκιμάσει σε smartphone, παραμένει ωστόσο αξιοπρεπέστατος και άκρως πρακτικός για το άμεσο ξεκλείδωμα της συσκευής. Στα υπέρ της οθόνης προστέθηκε και ο αυξημένος ρυθμός δειγματοληψίας αφής (touch sampling rate), ο οποίος ανέρχεται έως και τα 180Hz, με στόχο την αστραπιαία ανίχνευση των αγγιγμάτων σας στα controls κατά τη διάρκεια του gaming. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσουμε την οθόνη του realme 8 Pro ακόμα και κάτω από έντονο ηλιακό φως, χάρη στα εντυπωσιακά επίπεδα φωτεινότητας που μπορεί να επιστρατεύσει. Το realme 8 Pro είναι το πρώτο τηλέφωνο που παρέχεται με προεγκατεστημένο το περιβάλλον χρήσης realme UI 2.0, το οποίο ενισχύει τη λειτουργικότητα του Android 11, προσθέτοντας ταυτόχρονα και αρκετές αισθητικές βελτιώσεις.

Αστραπιαία φόρτιση στα 50W (με 65W φορτιστή στη συσκευασία!)

Όταν smartphones με κόστος άνω των χιλίων ευρώ έρχονται δίχως φορτιστή ή με δυνατότητα ταχείας φόρτισης 20W, η έκπληξη του να συναντάει κανείς έναν φορτιστή 65W στη συσκευασία ενός mid-range κινητού είναι αναπόφευκτη. Ο εν λόγω SuperDart Charger φθάνει και… περισσεύει για να ικανοποιήσει την ικανότητα ταχείας φόρτισης 50W που υποστηρίζει η 4500mAh χωρητικότητας μπαταρία του realme 8 Pro. Και για όσους τα Watt θυμίζουν μόνο τον καθηγητή Φυσικής που είχαν στο Λύκειο, αρκεί να κρατήσουν το συμπέρασμα: μόλις 17 λεπτά στην πρίζα επαρκούν για φόρτιση στο 50%!

Παράπλευρες απώλειες

Η ενσωμάτωση τόσων αξιόλογων χαρακτηριστικών στην κάμερα, στην οθόνη και στην μπαταρία σε ένα κινητό που θέλει να διατηρήσει ένα άκρως προσιτό προφίλ στην τιμολόγησή του συνεπάγεται και κάποιων θυσιών. Στην περίπτωση του realme 8 Pro, αυτές είναι αρκετά… αναίμακτες, καθώς σε σχέση με το realme 7 Pro το μόνο που έχει εκλείψει είναι το δεύτερο ηχείο. Αν και θεωρούμε πως τα διπλά στερεοφωνικά ηχεία κάνουν τη διαφορά στον ήχο ενός κινητού, είναι μια «απώλεια» με την οποία μπορούμε να ζήσουμε. Στα υπέρ, βέβαια, οφείλουμε να προσμετρήσουμε πως παραμένει το 3.5mm headphone jack. Στάσιμο όμως παραμένει και το chipset, με το ακόμα αξιόμαχο -πλην ξεπερασμένο- Snapdragon 720G SoC της Qualcomm να κάνει την επανεμφάνισή του έπειτα από το realme 7 Pro και στο 8 Pro. Για να είμαστε ρεαλιστές, βέβαια, ένας μέσος χρήστης δεν θα έχει κανένα παράπονο από τις επιδόσεις, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας και τα 8GB RAM της έκδοσης που δοκιμάσαμε. Ας μην ξεχνάμε πως το συγκεκριμένο chipset είναι κατασκευασμένο με διαδικασία παραγωγής 8nm (τουτέστιν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και βελτιωμένη απόδοση), ενώ η Adreno 618 GPU εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρη. Τα 128GB επεκτάσιμου UFS 2.1 αποθηκευτικού χώρου είναι επαρκή, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε κανένα παράπονο που έμειναν ως είχαν σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του 2020.

Ο λογαριασμός

Για το τέλος, αφήσαμε το ερώτημα που ίσως ήδη έχει αρχίσει να προκύπτει στα χείλη σας… Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα smartphone με κάμερα στα 108MP; Οικονομικά, απαντά η realme, φέρνοντας στη χώρα μας το realme 8 Pro (8GB RAM/128GB αποθηκευτικός χώρος) στα 329€, ενώ για τις προ-παραγγελιές που θα πραγματοποιηθούν από 8 έως 13 Απριλίου υπάρχει προσφορά που ρίχνει την τιμή μόλις στα 299€!


Μας άρεσε

  • Τετραπλή κάμερα με αισθητήρα Samsung ISOCELL HM2 στα 108MP
  • 50W ταχεία φόρτιση και φορτιστής 65W στη συσκευασία!
  • Super AMOLED οθόνη 6.4 ιντσών με ανάλυση που ξεπερνά την Full HD
  • Σχεδιασμός που αναμφίβολα ξεχωρίζει, με πάχος μόλις 8,1 χιλ. και χαμηλό βάρος

Δεν μας άρεσε

  • Διατηρεί το ίδιο -αξιόμαχο μεν, ξεπερασμένο δε- chipset με το περσινό realme 7 Pro
  • Αντιθέτως, δεν διατηρεί τα διπλά στερεοφωνικά ηχεία που τόσο μας άρεσαν στο 7 Pro

Τεχνικά χαρακτηριστικά Realme 8 Pro

Οθόνη: 6.4 ιντσών Super AMOLED Always-on display, αναλογίας 20:9, ανάλυσης 2400×1080 pixels, 16 εκατ. χρωμάτων με Corning Gorilla Glass 3+, 60Hz refresh rate

Επεξεργαστής: Octa-core Qualcomm Snapdragon 720G (8nm) με 2xKryo 465 Gold@2.3GHz & 6xKryo 465 Silver@1.8GHz, GPU Adreno 618

Μνήμη: 6GB ή 8GB RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 128GB UFS 2.1, επεκτάσιμος με κάρτα microSD

Κάμερα: Τετραπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 108MP (Samsung ISOCELL HM2) με ευρυγώνιο φακό f/1.88, PDAF + 8MP με υπερευρυγώνιο φακό 119ο, f/2.3 + 2MP macro f/2.4 + 2MP B&W αισθητήρας f/2.4, video 4K@30fps,1080p@480fps και selfie camera 16MP (Sony IMX471) με f/2.45, video 1080p@30fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac WiFi, Bluetooth 5.0, NFC

Extras: A-GPS/GLONASS/BDS, Type-C USB 2.0 OTG, οπτικός αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη, 3.5mm υποδοχή ακουστικών

Δίκτυο:  4G

Μπαταρία: 4.500mAh (υποστηρίζει 50W SuperDart Charging με 65W SuperDart Charge ταχυφορτιστή στη συσκευασία)

Λειτουργικό: Android 11  (με realme UI 2.0)

Διαστάσεις: 160,6×73,9×8,1 χιλ.

Βάρος: 176 γρ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...