10 εκατομμύρια κακόβουλα Android apps

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2014, η Kaspersky Lab είχε καταγράψει περίπου 200.000 μοναδικά δείγματα mobile malware, 34% περισσότερα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2013, οπότε και είχαν εντοπιστεί πάνω από 148.000 δείγματα. Οι ψηφιακοί απατεώνες συνεχίζουν να εστιάζουν την προσοχή τους στις φορητές συσκευές Android. Ενδεικτικά, η έρευνα της εταιρείας αποκάλυψε ότι οι κακόβουλες εφαρμογές Android έφτασαν τον αριθμό – ορόσημο των 10 εκατομμυρίων, τον Ιανουάριο.

Στις 30 Ιανουαρίου 2014, 1.103.104 εφαρμογές ήταν διαθέσιμες στο επίσημο κατάστημα Google Play. Τα ανεπίσημα, εναλλακτικά καταστήματα διαθέτουν πολλές περισσότερες. Αυτές οι εφαρμογές είναι πιο πιθανό να είναι κακόβουλες. Η Kaspersky Lab έχει καταγράψει 10 εκατομμύρια ύποπτες εφαρμογές, καθώς οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν και νόμιμο λογισμικό Android για να μεταφέρουν τους κακόβουλους κώδικες τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κακόβουλα προγράμματα στοχεύουν στην απόσπαση οικονομικών πληροφοριών από τους χρήστες. Για παράδειγμα, αυτό συνέβη με τη mobile έκδοση του Trojan Carberp, το οποίο προέρχεται από τη Ρωσία. Το λογισμικό αυτό κλέβει τα στοιχεία του χρήστη, καθώς αυτά μεταφέρονται στον server κάποιας τράπεζας. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky Lab, οι περισσότερες κακόβουλες εφαρμογές Android αναπτύσσονται σήμερα στη Ρωσία.

Για να αποφευχθεί η «μόλυνση» από το κακόβουλο λογισμικό, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους χρήστες:
· Να μην ενεργοποιούν τη λειτουργία “developer mode” στη συσκευή
· Να μην ενεργοποιούν την επιλογή «Εγκατάσταση εφαρμογών από πηγές τρίτων»
· Να εγκαθιστούν εφαρμογές μόνο από επίσημα κανάλια
· Κατά την εγκατάσταση νέων εφαρμογών, να διαβάζουν προσεκτικά τι δικαιώματα πρόσβασης ζητούν οι εφαρμογές
· Να χρησιμοποιούν λογισμικό ασφάλειας

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην έκθεση Mobile threats in 2013
 

Σχετικά θέματα

Still quiet here.sas