8ο ετήσιο Google I/O: Τι αποκαλύφθηκε στο San Francisco;

Περισσότεροι από 6.000 προγραμματιστές βρέθηκαν στο κέντρο Moscone του San Francisco για να συμμετέχουν μαζί με εκατομμύρια άλλους μέσω live streaming στο 8ο ετήσιο Google I/O. Μέσα σε λίγα χρόνια, η τεχνολογία των κινητών έχει μετατρέψει τον τρόπο εύρεσης πληροφοριών και ψυχαγωγίας και τον τρόπο επικοινωνίας με φίλους και οικογένεια.

Αυτή είναι και η “γραμμή” που ακολουθεί το Android M, η πιο ισχυρή έκδοση του Android μέχρι σήμερα, και όλες οι υπόλοιπες καινοτομίες που ανακοινώθηκαν στο 8ο ετήσιο Google I/O. Άλλωστε, απόδειξη της επανάστασης των smartphones θεωρείται και η άνοδος του Android.

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατ. χρήστες Android παγκοσμίως -αριθμός τεράστιος από τη μέρα που ανακοινώθηξε το πρώτο Android τηλέφωνο το 2008. Και υπάρχουν 4.000 μοναδικές Android συσκευές στην αγορά, από περισσότερους από 400 κατασκευαστές και περισσότερες από 500 εταιρείες τηλεπικοινωνίας.

Οι ίδιες οι συσκευές έχουν επίσης αλλάξει. Με τις πολλές οθόνες μπορείτε να χρησιμοποιείτε Android στο κινητό, στο τάμπλετ, στον καρπό, στο αμάξι και στο σαλόνι, ενώ είστε σε θέση να τις εναλλάσσετε χωρίς κανένα πρόβλημα. Πολλές από αυτές τις μορφές τεχνολογίας εμφανίστηκαν μέσα στον τελευταίο χρόνο. Τώρα μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε επτά διαφορετικά Android Wear ρολόγια…

Στο τέλος της χρονιάς, 35 μοντέλα αυτοκινήτων θα είναι εξοπλισμένα με το Android Auto, που βοηθάει στην αναζήτηση, στους χάρτες, στη μουσική και άλλες πληροφορίες μέσω των χειριστηρίων του αυτοκινήτου. Και οι πρώτες τηλεοράσεις με Android TV είναι πλέον διαθέσιμες.

Με όλες αυτές τις επιλογές σε μέρη και συσκευές που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν Android, οι προγραμματιστές έχουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να δημιουργήσουν εφαρμογές που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και στην διασκέδαση.

Μ σημαίνει επιδόσεις και βελτιωμένη εμπειρία για τον χρήστη

Το Android M είναι η πιο ισχυρή έκδοση του Android μέχρι σήμερα, με εκατοντάδες βελτιώσεις πάνω στην πλατφόρμα. Από τα πιο σημαντικά είναι ότι βελτιώθηκε η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και επανεξετάστηκαν οι άδειες των εφαρμογών έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να διαλέξετε ποιες πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιούν οι εφαρμογές.

Οι υπεύθυνοι του Google I/O ανακοίνωσαν και το Android Pay που σας επιτρέπει να κάνετε συναλλαγές με το κινητό σας, χωρίς καν να χρειάζεται να ανοίξετε μια εφαρμογή. Και ακόμα πιο εύκολη γίνεται και η εύρεση πληροφοριών μέσα στις εφαρμογές, όπως και κάποιες σημαντικές αναβαθμίσεις στο Google Now.

Οργανώνοντας τις παγκόσμιες πληροφορίες καλύτερα

Το κινητό σας συγκεντρώνει πολλές πληροφορίες, έτσι δεν είναι πάντα εύκολο να βρείτε την πληροφορία όταν τη χρειάζεστε- όπως ξέρετε, εάν έχετε προσπαθήσει να πλοηγηθείτε στα email σας, να οργανώσετε εκατοντάδες φωτογραφίες μεταξύ συσκευών ή να ψάξετε για κριτικές εστιατορίων όταν συζητάτε τη βραδινή έξοδο με φίλους. Ευτυχώς, το να βρίσκετε και να οργανώνετε πληροφορίες είναι κάτι που η Google κάνει καλά…

Σαν μέρος της κυκλοφορίας του Μ, επεκτείνουν το Google Now ώστε να δώσουν on-demand βοήθεια τη στιγμή που τη χρειάζεστε – όπως το να καταφέρετε να κάνετε κράτηση σ’ ένα καινούργιο εστιατόριο ή να βρείτε εισιτήρια για τον κινηματογράφο– απ’ όπου κι αν βρίσκεστε, μέσω του κινητού σας. Επίσης κάνουν ευκολότερο το να βρίσκετε καινούργιες εφαρμογές και περιεχόμενο μέσα σε αυτές – το οποίο είναι καλό και για τους χρήστες αλλά και τους προγραμματιστές.

Έχουν, επίσης, αφιερώσει χρόνια έρευνας στο να ρυθμίσουμε τα μηχανήματα να λειτουργούν με άλλους τρόπους, κάνοντας την Αναζήτηση χρησιμότερη και τα ‘εισερχόμενα’ πιο εύχρηστα. Και τώρα σας βοηθάμε να οργανώσετε όλες τις φωτογραφίες σας.

Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκε μια καινούργια εφαρμογή για Φωτογραφίες η οποία σας προσφέρει ένα μοναδικό σημείο για φωτογραφίες και βίντεο και σας βοηθάει κάνοντας την ταξινόμηση πιο γρήγορη, δίνοντας τους ζωή με καινούργιους τρόπους και επιλογές για τους τρόπους που μπορείτε να τις μοιράζεστε.

Μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Ο κόσμος περιβάλλεται από συσκευές, αλλά συνήθως είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Η καθημερινή ζωή θα είναι πολύ πιο απλή όταν αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να συνεργαστούν – εάν η εφαρμογή με τις συνταγές, για παράδειγμα, μπορεί να επικοινωνήσει με τον έξυπνο φούρνο, ώστε να ρυθμίσει την θερμοκρασία κατάλληλα. Σε εξωτερικούς χώρους – από ένα σύστημα μεταφορών που ενημερώνει τους επιβάτες για τις αλλαγές στα δρομολόγια μέχρι φάρμες όπου οι αγρότες και τα συστήματα αρδεύσεων μπορούν να ρυθμιστούν από το κινητό. Οι πιθανότητες είναι ατελείωτες.

Πολλά εμπόδια παραμένουν – η εμπειρία των χρηστών μπερδεύει, οι κατασκευαστές πολλές φορές ξανακάνουν τη δουλειά για κάθε συσκευή, οι συσκευές δεν λειτουργούν, και οι προγραμματιστές συχνά δεν μπορούν να δημιουργήσουν εμπειρίες σε διαφορετικές συσκευές.

Έρχεται το Project Brillo, μια καινούργια πλατφόρμα που κατάγεται από το Android που επιτρέπει στους προγραμματιστές και κατασκευαστές να δημιουργούν συνδεδεμένες συσκευές. Ως κομμάτι του Project Brillo εισάγουν ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας (Weave) σε συνεργασία με τη Nest, προγραμματιστές APIs και ένα πρόγραμμα πιστοποίησης που διασφαλίζει την διαλειτουργικότητα συσκευών και εφαρμογών.

Νέες εμπειρίες στο κινητό

Στο περσινό Ι/Ο παρουσίασαν το Cardboard,που σας βοηθά να μετατρέψετε το τηλέφωνό σας σε μία εμπειρία εικονικής πραγματικότητας. Τώρα υπάρχουν περισσότερες από 500 εφαρμογές Cardboard για ταινίες, παιχνίδια, ταξίδια και εκμάθηση, ενώ περισσότερα από  500 Cardboard viewers έχουν αποσταλεί. Σήμερα έφεραν στο φως και την υποστήριξη iOS για προγραμματιστές και  αποστολές Google που έκαναν την εμφάνισή τους, και αφήνουν τους μαθητές να κάνουν εικονικά ταξίδια με Cardboard σε μέρη όπως το φεγγάρι και κάτω από το νερό.

Το επόμενο δισεκατομμύριο χρηστών

Κάνοντας συσκευές πιο προσιτές, όπως τα Chromebooks και Android One (διαθέσιμα σε επτά χώρες), κάνουν αλλαγές για να εξασφαλίσουν ότι το λογισμικό λειτουργεί ακόμα και εκεί που οι συνδέσεις στο διαδίκτυο δεν είναι καλές. Έτσι, έβγαλαν μια απλοποιημένη έκδοση της σελίδας αποτελεσμάτων αναζήτησης σε 13 χώρες και 73 εκατομμύρια άνθρωποι τώρα χρησιμοποιούν την εξοικονόμηση δεδομένων στον Chrome για να περιηγούνται στο διαδίκτυο πιο αποτελεσματικά.

Τέλος, παρουσίασαν τους χάρτες εκτός σύνδεσης – σωστά, είναι τόσο απλό όσο ακούγεται – χάρτες που μπορείτε να χρησιμοποιείτε εκτός σύνδεσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...