Android smartphone με 3,3€ γίνεται; Κι όμως!

Πόσο πιστεύετε πως μπορεί να κοστίζει ένα smartphone;

freedom-251

Το φθηνότερο, ας πούμε, που μπορείτε να βρείτε στην αγορά: πόσο θεωρείτε πως θα σας στοιχίσει; 90€; 70€; 50€; Τι θα λέγατε αν αντ’ αυτών συζητούσαμε για νούμερο όχι απλά χαμηλότερο αλλά… μονοψήφιο;! Όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται, μια ινδική εταιρεία ονόματι Ringing Bells, ανακοίνωσε πως κατασκεύασε smartphone (προσέξτε: smartphone, όχι απλά κινητό τηλέφωνο) το οποίο στοιχίζει περί τις 251 ρουπίες Ινδίας ή αν το προτιμάτε σε κάτι λιγότερο… εξωτικό, 3,30€! Ω ναι, με χρήματα που δεν αρκούν ούτε για το καλώδιο, οι Ινδοί ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να φτιάξουν ολόκληρο τηλέφωνο! Είναι όμως εφικτό κάτι τέτοιο ή απλά κάποιος υπερβάλλει λιγάκι;

Μα τι χαρακτηριστικά έχει;

Το εγχείρημα των Ινδών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν σκεφτεί κανείς πως η συσκευή για την οποία σας μιλάμε διαθέτει και άρτια τεχνικά χαρακτηριστικά! Συγκεκριμένα διαθέτει εσωτερική μνήμη 8 GB, δέχεται κάρτες microSD για ακόμα 8 GB, έχει κύρια κάμερα στα 3,2 MP και δευτερεύουσα VGA, κρύβει μέσα του τετραπύρηνο επεξεργαστή στα 1,3 GHz και τρέχει Android Lollipop, όλα αυτά σε σασί με οθόνη 4”! Το Freedom 251, όπως είναι χαρακτηριστικά το όνομα του smartphone, κυκλοφορεί οσονούπω και μάλιστα θα έρχεται με προεγκατεστημένες εφαρμογές Facebook, YouTube και WhatsApp.

freedom-251-3

Κάπου εδώ βέβαια άρχισαν τα… όργανα, αφού η Ινδική Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, επικοινώνησε με τον υπουργό τηλεπικοινωνιών της χώρας, Ράβι Σανκάρ Πρασάντ, ώστε να τον ενημερώσει με κάθε επισημότητα πως είναι αδύνατον μία τέτοια συσκευή να στοιχίζει λιγότερο από 2.700 ρουπίες (35,5€ αν το προτιμάτε). Αναλυτές και ειδικοί που τοποθετήθηκαν επί του θέματος μάλιστα, δήλωσαν πεπεισμένοι πως είναι ανέφικτο ένα smartphone με τα εν λόγω τεχνικά χαρακτηριστικά να κοστίζει τόσο, αναφέροντας πως ιδανικά θα μιλούσαμε για οκταπλάσια τιμή!

Τα επικρατέστερα σενάρια ως προς το τι μπορεί να ισχύει, μιας που η Ringing Bells δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα, είναι δύο: είτε η κατασκευή του smartphone γίνεται με τη βοήθεια κάποιας επιχορήγησης που έχει εξασφαλίσει η εταιρεία, είτε έχει αποφασίσει να διαθέτει εν γνώσει της τη συσκευή με ζημία («μπαίνοντας μέσα» με κάθε πώληση) έτσι ώστε να δημιουργήσει πελατειακή βάση στην οποία θα προωθήσει αργότερα μία νέα, τεχνολογικά ανώτερη και συνάμα ακριβότερη συσκευή.

freedom-251-2

Είναι δυνατόν να μιλάμε για τέτοιες τιμές;

Φθηνά smartphones κυκλοφορούν στην αγορά. Το Alcatel Pixi 3 (3.5) ας πούμε θα το βρείτε σε τιμές που ξεκινούν από τα 45€, την ώρα που η έκδοση των 4” στοιχίζει 51€. To Vero N402 έρχεται από τα 56€ ενώ για να πάμε και σε ένα λίγο πιο γνωστό brand name, το Nokia Asha 501 πωλείται στα 58€. Οι τιμές που βλέπετε είναι για την ελληνική αγορά. Σε αυτές αναπτυσσόμενων χωρών όπως φερ’ ειπείν της Ινδίας, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε συχνά-πυκνά να κάνουν την εμφάνισή τους συσκευές σε ακόμα χαμηλότερες τιμές. Να έχουμε φτάσει όμως σε τέτοιο επίπεδο ώστε ένα smartphone να λανσάρεται στο… 5% της χαμηλότερης τιμής της κατηγορίας του;

Η λογική λέει πως δύσκολα είναι υλοποιήσιμο ένα τέτοιο πρότζεκτ, αν και σίγουρα μιλάμε για μία εντελώς μπάτζετ συσκευή –χωρίς φυσικά αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο οι κατασκευαστές της να «μπαίνουν μέσα» σε κάθε πώληση. Το ζήτημα όμως είναι πως αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς το παγκόσμιο λανσάρισμα ακόμα φθηνότερων smartphones, κάτι που θα ωθήσει ακόμα περισσότερο κόσμο, κυρίως σε αναπτυσσόμενες αγορές, να πειραματιστεί με αυτά, διευρύνοντας παράλληλα την πελατειακή βάση. Μπορεί το smartphone των 3,30€ να μην έρθει στα μέρη μας ή ακόμα και να μην είναι αλήθεια, ωστόσο θα βάλει κι αυτό το λιθαράκι του ώστε στο εγγύς μέλλον, οι τιμές της κατηγορίας του να πέσουν ακόμα περισσότερο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…