Kirin 960: Ένα «κτήνος» στην καρδιά του Huawei P10

Ρίχνουμε μια ματιά στο εσωτερικό του Huawei P10 και εντοπίζουμε ίσως τον πιο… αφανή ήρωα της επιτυχημένης του πορείας, το πανίσχυρο chipset HiSilicon Kirin 960.

Μπορεί το design να κερδίζει τις εντυπώσεις των πρώτων δευτερολέπτων, ο επεξεργαστής ωστόσο είναι αυτός που εξασφαλίζει μια μοναδική εμπειρία χρήσης καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, ξεκλειδώνοντας νέες δυνατότητες χρήσης μιας συσκευής. Κάθε «ναυαρχίδα» κατασκευαστή μπορεί να θέτει σε προτεραιότητα τις ανάγκες ακόμα και του πλέον απαιτητικού χρήστη στο επίκεντρο, για να τις ικανοποιήσει ωστόσο χρειάζεται την ισχύ ενός κορυφαίου επεξεργαστή. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που εσφαλμένα θεωρούν πως ένας εξαιρετικό chipset συντελεί μόνο στο πόσο γρήγορα αποκρίνεται μια συσκευή. Από τη στιγμή που μιλάμε για SoC (System on Chip), για ολοκληρωμένα κυκλώματα πάνω σε μια πλακέτα που θυμίζει την motherboard των υπολογιστών σε μικρογραφία, πάνω στην ελάχιστη αυτή επιφάνεια περιλαμβάνουν όχι μόνο την CPU (επεξεργαστής) και την GPU (επεξεργαστική μονάδα γραφικών), αλλά και μια σειρά από chip που καθορίζουν ακόμα και την ταχύτητα της σύνδεσης δεδομένων με τον πάροχό σας ή τον ήχο και αρκετές από τις δυνατότητες της κάμερας. Επομένως, πριν αγοράσετε το επόμενο smartphone σας, μην θεωρείτε πως το κριτήριο ενός αξιόμαχου επεξεργαστή προορίζεται μόνο για τη λίστα των gadget-freaks!

Πόσο μας καθησυχάζει ο όρος «οκταπύρηνος»;

Κακά τα ψέματα, δεν είναι λίγα ακόμα και τα κινητά μεσαίων προδιαγραφών που υπερηφανεύονται για έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή, παρουσιάζοντάς τον με μια… εκλαϊκευμένη και ενίοτε ισοπεδωτική προσέγγιση ως απλά κάτι… καλύτερο από τον τετραπύρηνο. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο απλά. Κάθε πολυπύρηνος επεξεργαστής αποτελείται προφανώς από ένα σύνολο πυρήνων, των οποίων οι επιμέρους επιδόσεις καθορίζουν και την απόδοση της CPU. Επομένως, είναι διαφορετικός ένας οκταπύρηνος επεξεργαστής με οκτώ απαρχαιωμένους πυρήνες με ταχύτητες στο 1.1GHz από έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή που οι πυρήνες του είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, είναι χρονισμένοι στα 2.4GHz και καταναλώνουν σαφώς λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους «προγόνους» τους.

Για να έρθουμε όμως στον Kirin 960. O οcta-core πρωταθλητής που δίνει ζωή στο Huawei P10 ακολουθεί την αρχιτεκτονική big.LITTLE της ARM. Τι σημαίνει αυτό με απλά ελληνικά; Οι πυρήνες είναι χωρισμένοι σε δυο ομάδες των τεσσάρων.

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από τους «σταρ» της σύνθεσης, τέσσερις υπερσύγχρονοι Cortex-A73 με ταχύτητα που αγγίζει τα 2.4GHz. Αυτή η τετράδα αναλαμβάνει δράση όταν στο προσκήνιο βρίσκονται απαιτητικές εφαρμογές που ζητούν όλη τη διαθέσιμη «ιπποδύναμη» της συσκευής. Σε ετοιμότητα βρίσκονται πάντα οι τέσσερις Cortex-A53, χρονισμένοι στο 1.8GHz, προκειμένου να αναλάβουν τις λιγότερο απαιτητικές εργασίες. Σκοπός της ύπαρξής τους είναι να προστατεύσουν την μπαταρία σας, καθώς είναι λιγότερο ενεργοβόροι και δεν σπαταλούν άσκοπα ρεύμα όταν οι συνθήκες δεν το απαιτούν. Η εναλλαγή χρήσης τετράδας γίνεται «on the fly» καθώς έχουν και οι δύο διατάξεις άμεση πρόσβαση στις ίδιες περιοχές της μνήμης, με αποτέλεσμα το multitasking αλλά και η διασφάλιση της εκτεταμένης αυτονομίας της συσκευής να επωφελούνται τα μέγιστα. Άλλωστε με «τελική» που αγγίζει τα 2.4GHz, ποιος μπορεί να βρει ψεγάδι στον Kirin 960;

Γραφικά παιχνιδομηχανής…

Δεν είναι μόνο οι αξιόλογοι οκτώ πυρήνες που κάνουν τον Kirin 960 να διεκδικεί με αξιώσεις το θρόνο του καλύτερου επεξεργαστή της αγοράς. Η Mali-G71 MP8 GPU επωμίζεται με άνεση ακόμα και τα πιο απαιτητικά γραφικά που μπορεί να τις αναθέσουν τα σύγχρονα mobile games, παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακή βελτίωση σε σχέση με την ήδη εξαιρετική GPU του Kirin 950. Φέτος η HiSilicon, η θυγατρική εταιρεία ημιαγωγών της Huawei, δεν έκανε τον παραμικρό συμβιβασμό, καταθέτοντας την πιο δυνατή GPU που μπορούσε να ενσωματώσει, λαμβάνοντας υπόψη της πως οι απαιτήσεις των φανατικών gamers από το κινητό τους, αγγίζουν πλέον τα όρια της παιχνιδομηχανής (γι’ αυτό και η υποστήριξη του Vulkan API). Επίσης, ας μην ξεχνάμε βρισκόμαστε στο κατώφλι της εποχής του AR και του VR (επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα αντίστοιχα), οπότε μια «θηριώδης» GPU ήταν απαραίτητη για το Huawei P10.

… και όχι μόνο!

Όπως προαναφέραμε, ένα chipset δεν είναι μόνο CPU και GPU. Ως εκ τούτου επηρεάζει όλες τις πτυχές ενός smartphone. O Kirin 960 διαθέτει ένα αναβαθμισμένο σύστημα διαχείρισης της μνήμης RAM ενώ και στον αποθηκευτικό χώρο έχουν γίνει αισθητές βελτιώσεις οι οποίες βασίζονται στη χρήση του νέου προτύπου UFS 2.1 για flash memory, το οποίο και παρέχει υψηλότερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων. Το γεγονός αυτό απογειώνει το Huawei P10 σε αρκετούς τομείς, όπως πχ στην άμεση κρυπτογράφηση αρχείων που μπορεί να καυχιέται για 150% καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το eMMC πρότυπο!

Βελτιωμένο είναι και το LTE modem, μια λύση κατασκευασμένη εξολοκλήρου από τη HiSilicon προκειμένου να αυτονομηθεί πλήρως στο συγκεκριμένο κομμάτι από την Qualcomm. Καλύτερη λήψη σήματος συντροφιά με Cat12 ταχύτητες για έως και 600Mbps download και Cat13 ταχύτητες για έως και 150Mbps upload είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα του modem του Kirin 960.

Επιπρόσθετα, η φημισμένη dual-camera του Huawei P10 δεν θα μπορούσε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις καινοτόμες τεχνολογίες της δίχως τον Kirin 960, ο οποίος είναι κατασκευασμένος ώστε να υποστηρίζει εγγενή διαχείριση της πληροφορίας βάθους κάθε λήψης, οδηγώντας σε αμεσότερο refocus.

Τέλος, ο Kirin 960 διαθέτει τη δική του επιπρόσθετη λύση ασφαλείας, προσανατολισμένη στην περαιτέρω διασφάλιση των πληρωμών μέσω κινητού, ενώ τον επιβλητικό και λιγότερο απαιτητικό σε μπαταρία ήχο επιμελείται ενσωματωμένο DSP με υποστήριξη τρίτης γενιάς Hi6403 codec.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...