Kirin 990: Τι διαφορετικό προσφέρει ο «μαέστρος» των νέων Huawei P40;

Τα εντυπωσιακά Huawei P40 και P40 Pro έκλεψαν τις καρδιές μας όταν τα πήραμε στα χέρια μας για τις παρουσιάσεις που ίσως ήδη έχετε διαβάσει. Εκτός, όμως, από το θελκτικό design και τις θρυλικές πλέον φωτογραφικές τους αρετές, υπάρχουν και κάποια… κρυφά ταλέντα που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης.

Huawei P40Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εκπληκτικές φωτογραφικές ικανότητες των Huawei P40 και P40 Pro απέσπασαν τη μερίδα του λέοντος στις αντίστοιχες παρουσιάσεις μας, μιας και μείναμε ενθουσιασμένοι με τις καινοτομίες που έχει καταθέσει σε αυτόν τον τομέα και φέτος η Huawei σε συνεργασία με τη LEICA.Ο ανεξάρτητος φορέας DxOMark με τις βαθμολογίες του, μάλιστα, συγκαταλλεγει τα P40 smartphones μεταξύ των κορυφαίων φωτογραφικών κινητών του πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά, κάτω από το «καπό» και μακριά από τα… glamorous φωτογραφικά φλας, ένας αφανής ήρωας εργάζεται αδιάκοπα και αδιαμαρτύρητα, αναβαθμίζοντας πολλαπλούς τομείς και χαρίζοντας εξαιρετικές επιδόσεις. Αναφερόμαστε φυσικά στο Kirin 990 SoC (System on Chip), το οποίο και αποτελεί την καρδία τόσο του P40 όσο και της Pro έκδοσής του. Με όνομα δανεισμένο από το δρακόμορφο πλάσμα της κινέζικης μυθολογίας που συμβολίζει την ευημερία, το Kirin chipset έχει ήδη χτίσει το δικό του μύθο στη βιομηχανία των smartphones. Αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν ο Kirin 970 που μας πρωτοσύστησε την αυτόνομη μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων τεχνητής νοημοσύνης (Neural network Processing Unit ή NPU) στο πλευρό του επεξεργαστή και ο διάδοχός του, ο 980 που διπλασίασε τις… θαυματουργές αυτές μονάδες πάνω στο chipset του. Αν αναλογιστεί κανείς πως η υπολογιστική ισχύς της πρώτης έκδοσης του επεξεργαστή γραφικών (GPU) του PlayStation 4 είναι 1,84 teraflops, ακόμα και σήμερα τα 1,92 teraflops του παλαίμαχου πλέον Kirin 970 φαντάζουν εξωπραγματικά! Όλα τα παραπάνω ενίσχυαν την ανυπομονησία μας για τον Kirin 990 και η σειρά P40, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, επιβεβαίωσε τις υψηλές προσδοκίες μας.

Kirin 990: Επιδόσεις στο maximum

Ο Kirin 990 είναι ένα ολοκληρωμένο 5G SoC (System on Chip), με έναν πανίσχυρο οκταπύρηνο επεξεργαστή σε ρόλο «μαέστρου». Κατασκευασμένος με διαδικασία παραγωγής 7nm+, έχει το πλεονέκτημα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τον προκάτοχό του. Αξίζει να αναφέρουμε πως χάρη στην τεχνολογία 7nm+ EUV, η οποία έχει επιστρατευτεί για την 5G έκδοση του 990, πάνω από 10 δισεκατομμύρια transistors έχουν χωρέσει πάνω στο μικροσκοπικό chipset! Οι οκτώ πυρήνες του κατανέμονται ως εξής: δύο εντυπωσιακά γρήγοροι πυρήνες Cortex-A76 είναι χρονισμένοι στα 2.86GHz και άλλοι δυο ίδιοι στέκονται στο πλευρό τους, χρονισμένοι λίγο πιο χαμηλά, στα 2.36GHz. Την οκτάδα συμπληρώνουν τέσσερις «εργάτες» πυρήνες Cortex-A55 που παραμένουν αρκετά γρήγοροι (1.95GHz), μα δαπανούν σαφώς λιγότερη ενέργεια. Η παραπάνω διάταξη επιτρέπει στον επεξεργαστή να «γκαζώσει», όποτε κρίνεται απαραίτητο (π.χ. σε κάποιο απαιτητικό game) και να λειτουργήσει ταχύτατα ακόμα και στο «ρελαντί», όταν του αναθέτονται πιο απλές εργασίες, δίχως να καταναλώνει ποτέ παραπάνω ενέργεια από όση χρειάζεται. Ταυτόχρονα, multitasking που θα ζήλευε και ένα σύγχρονο PC εγγυώνται τα 8GB μνήμης RAM που συναντάμε στο P40 Pro αλλά και στο μικρότερο αδερφάκι του, το P40. Όλες οι εφαρμογές που αξιοποιείτε συχνά μπορούν να μένουν ετοιμοπόλεμες στο παρασκήνιο και να αναδύονται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, όποτε τις χρειαστείτε.

Το «μαγικό ραβδάκι» του Kirin 990 στις φωτογραφίες

Πιστεύετε πως μόνο οι φακοί και οι αισθητήρες αξίζουν τα εύσημα για τις εκπληκτικές φωτογραφίες που μας προσφέρουν τα P40 και P40 Pro; Πίσω από τις κάμερες και πάνω στο chipset του Kirin 990 υπάρχει ο τελευταίας τεχνολογίας Image Signal Processor (ISP), ο οποίος επεξεργάζεται τις λήψεις σας, αφαιρώντας θόρυβο (BM3D hardware-level noise reduction) και εξασφαλίζοντας ολοζώντανα χρώματα. Η 5.0 έκδοσή του είναι κατά 15% πιο αποτελεσματική σε σχέση με τον ήδη πανίσχυρο ISP του Kirin 980, γεγονός που θα διαπιστώσετε και στην ποιότητα των 4Κ βίντεο που θα καταγράψετε.

Future proof συσκευές

Η έμφαση στη λεπτομέρεια που έχει δώσει η Huawei στα δύο κορυφαία μοντέλα της σειράς P40 είναι πρωτοφανής. Έχει ενσωματώσει σε αυτά τεχνολογίες που ενδέχεται να συνειδητοποιήσετε τη σημασία τους, αφού περάσουν αρκετοί μήνες. Για παράδειγμα, όταν έρθει η στιγμή να αποκτήσετε ένα υπερσύγχρονο WiFi 6 router, θα διαπιστώσετε με χαρά πως η πρώτη συσκευή που θα απολαύσει τις ασύλληπτες ταχύτητες του ασύρματου δικτύου του είναι το P40 σας! O Kirin 990 είναι εξοπλισμένος με τεχνολογία 160MHz WiFi 6+, προκειμένου να σας χαρίσει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που αγγίζουν τα 2.400Mbps (2,4Gbps)! Ούτε η έκδοση του Bluetooth θα μπορούσε να υστερεί, καθώς είναι η 5.1. Με το βλέμμα στο μέλλον είναι και η υποστήριξη 5G δικτύων, με τη βοήθεια του ενσωματωμένου Balong 5000 5G modem, για να σας βρει έτοιμους η επόμενη μέρα των τηλεπικοινωνιών! Ακόμα και ο αποθηκευτικός χώρος, είτε 256GB είτε 128GB (αναλόγως του μοντέλου), δεν δίνει έμφαση μόνο στην ποσότητα, αλλά και στην ποιότητα. Ακολουθεί το πρότυπο UFS 3.0, το οποίο προσφέρει διπλάσια ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων σε σχέση με το 2.1, και μάλιστα με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Huawei P40 Kirin 990 

Σχετικά θέματα

Comments are closed.